Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Zanimljivosti

[ Index.hr, objavila B.B. ]

29. 09. 2018. 23:27 >> 23:08

LISTA NAJBOLJIH UNIVERZITETA

Oksford i Kembridž i dalje najbolji

Prema ljestvici "World University Rankings" za 2019. godinu, objavljenoj u časopisu "Times Higher Education", britanski univerziteti "Oksford" i "Kembridž" nalaze se na prva dva mjesta, ali je lista pokazala da se Kina polako penje na listi najboljih visokoobrazovnih institucija u svijetu.

Američki univerziteti dominiraju popisom najbolje rangiranih, te su najzastupljeniji u prvih sto visoko obrazovnih institucija.

Tako se na trećem mjestu ljestvice nalazi američko sveučilište Stanford, na četvrtom Massachusetts Institute of Technology (MIT), a na petom California Institute of Technology.Tako se na trećem mjestu ljestvice nalazi američki "Stanford", na četvrtom "Massachusetts Institute of Technology" (MIT), a na petom "California Institute of Technology".

Japan je druga najzastupljenija država na rang listi, nakon SAD-a, sa svojih 103 univerziteta koja su dospjela na popis.

"Tsinghua University" iz Pekinga pretekao je ranije najbolji univerzitetet u Aziji, "National University of Singapore".

"Tsinghua univerity" postiglo je tako dobre rezultate, jer je ulagalo u nastavničko okruženje.

Povećana su finansijska izdvajanja, ali i broj dodijeljenih doktorata.

Kineske visokoškolske ustanove penju se na svjetskoj rang listi univerziteta i smanjuju jaz između visokoobrazovnih institucija Istoka i Zapada, javlja CNN.

Sudeći prema faktoru uticaja broja citata u bazi podataka "Scopus", Kina bi kvalitetom svojih naučnih radova mogla dostići SAD sredinom 2020-ih godina, piše CNN.

Visokoobrazovne institucije u Indiji ne pokazuju toliko dobre rezultate kao one u Japanu ili Kini.

Ni jedan indijski univerzitet nije se probio na prvih 200 mjesta.

Ipak, Indija je povećala broj svojih univerziteta dospjelih na ljestvicu sa 42 prošle, na 49 ove godine i time postala peta najzastupljenija država u svijetu na spomenutoj ljestvici.

Što se tiče Evrope, među prvih 100 mjesta, osam je iz Njemačke, od kojih je Univerzitet "Ludvig Maksimilijan" u Minhenu zauzeo 32. mjesto na listi.

Dva francuska "Paris Sciences et Lettres" (PSL) i "Sorbonne", i jedno belgijsko, "KU Leuven", našla su se u prvih sto na rang listi najboljih svjetskih univerziteta.

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније