Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Zanimljivosti

[ B92.net, objavila B.B. ]

30. 09. 2018. 13:25   >>  13:05 1

EKOLOZI UPOZORAVAJU

"Tempirana bomba" leži na dnu Gdanjskog zaliva

Na dnu mora u luci grada Gdanjsk, još leži olupina njemačkog broda-cistijerne iz Drugog svjetskog rata što bi moglo dovesti do ekološke katastrofe.

"Franken" je bio ploveća benzinska pumpa – brod koji je njemačku ratnu mornaricu u Baltičkom moru za vrijeme Drugog svetskog rata snabdijevao gorivom.

Tanker je mogao da preveze do 10.000 tona goriva. Osmog aprila 1945. Rusi su ga torpedirali i brod je potonuo u blizini poljskog poluostrva Hela nedaleko od Gdanjska. Rezervoari za gorivo su mu bili dijelom puni.

Prema tada važećem ratnom pravu, olupina je poslije rata postala vlasništvo Poljske.

"U to vrijeme je vađenje broda za morskog dna bilo nerentabilno. Brod je ležao tamo i nikome nije smetao", kaže Benedikt Hac, naučnik sa Pomorskog instituta u Gdanjsku, i dodaje da je danas drukčije.

Iskusni hidrograf, navigator i kapetan ne sumnja da će jednom doći do katastrofe, piše Dojče Vele.

U posljednjem izveštaju o stanju tankera piše da je u njemu bilo još 3.136 kubnih metara goriva.

"Sve i ako je prilikom potapanja dio te tečnosti izgubljen - još uvijek je mnogo u olupini. On je tempirana bomba", kaže Hac.

Prema dosadašnjim saznanjima, ima i tankova koji su još u dobrom stanju - nijesu naprsli.

Čelik brodskih rezervoara korodira brzinom od jednog milimetra u deset godina.

"Dalja korozija će dovesti do slamanja brodskog trupa pod sopstvenom težinom i nekontrolisanog pucanja konstrukcije te curenja goriva. To bi imalo dramatične posljedice po životnu sredinu. Osim toga, Baltičko more je povezano i sa Sjevernim morem" upozorava Hac.

Procenjuje se da bi vađenje olupine iz mora koštalo između osam i 20 miliona eura, uključujući troškove osiguranja i uklanjanja borbenih sredstava.

Da bi tema postala poznata javnosti, poljska fondacija "Mare" je pokrenula informacionu kampanju, ali dosad prikupljen novac bio je dovoljan samo za istraživanja olupine spolja, te za razvoj metoda i smjernica za uklanjanje opasnih materija.

Peter Torkler, šef fondacije "Baltic" sa sedištem u Grajfslvaldu, naglašava da se na rješavanje ovog problema treba gladati kao na izuzetno važan projekat.

U februaru ove godine, Njemci su odlučili da se uključe u projekat. Oni su u Baltičko more poslali istraživačke brodove IMOR i LITORAL, a ronioci su do sada pod vodom proveli 60 sati, od toga 13 sati na olupini.

Počela je nova informaciona kampanja, a poljskoj vladi je upućena peticija u kojoj se traži čišćenje rezervoara "Frankena" - do sada je potpisalo više od 25.000 osoba.

U julu ove godine, poljski ministar za brodski saobraćaj Marek Grobarčik formirao je specijalan tim za rješavanje problema sa "Frankenom".

Aktivisti zaštite životne sredine se nadaju da će ministarstvo u Briselu izdejstvovati i novčana sredstva EU za taj projekat.

Temom "Franken" bavio se i Međunarodni klub Ministarstva spoljnih poslova (ICAA) u kojem su povezane bivše i sadašnje njemačke diplomate. Peter Torkler vidi prve uspjehe.

"To je sigurno veliki projekat, ali ako svi koji se bavimo njime budemo sarađivali, mogli bismo zajedno sa Njemačkom i Poljskom mnogo da postignemo", naglašava Torkler.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније