Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Zanimljivosti

Objavio: F.R. [ Beta ]

06. 10. 2018. 22:27   >>  22:05

KOŠTALA MILION FUNTI

Benksijeva slika se "samouništila" nakon prodaje

Britanski ulični umjetnik Benksi tajno je ugradio mehanizam za sječenje u jednu od svojih slika koji se aktivirao i uništio je nakon što je prodata za više od milion funti.

Uramljena "Djevojčica s balonom", jedan od najpoznatijih Benksijevih radova, prodata je juče na Sotbijevoj aukciji u Londonu, a samo par trenutaka po prodaji mehanizam za sječenje aktiviran je i platno je uništeno, prenio je BBC.

"Poriv za uništenjem je takođe kreativni poriv - Pikaso", naveo je Benksi na Instagramu, citirajući jednog od najvećih umjetnika 20. veka.

U kratkom snimku je navedeno da je sjekač tajno ugrađen u sliku "za slučaj da ikada bude ponuđena na aukciji", prije nego što se vidi trenutak samouništenja slike.

Samo par trenutaka ranije, slika naslikana sprejom iz 2006. prodata je za 1,04 miliona funti.

"Izgleda da smo upravo benksovani", rekao je jedan od direktora Sotbija Aleks Brančik.

Benksi se proslavio nizom grafita širom Velike Britanije. Vjeruje se da je odrastao u Bristolu ali je njegov identitet i dalje tajna.

Direktor Brendler art galerija Džon Brendler rekao je da je Benksi "ultimativni umjetnik publiciteta" i da je akcija sa slikom bila "apsolutno briljantna".

Sotbi nije otkrio ko je kupio uništenu sliku, i nije jasno da li je ugovor o kupovini i dalje važeći.

Takođe, pojavili su se i navodi da je aukcijska kuća znala šta će se desiti, ali Sotbi to nije potvrdio.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније