Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Zanimljivosti

[ Index.hr, objavila B.B. ]

19. 10. 2018. 12:13 >> 12:04

U KANADI

Nestašica kanabisa, pale i prve kazne

Već prvog dana nakon što je Kanada legalizovala konzumaciju marihuane, u nekim dijelovima te zemlje došlo je do nestašice kanabisa, zbog prevelike potražnje, piše BBC. Policija izrekla i prve kazne.

Naime, ljudi su nakon promjene zakona čekali u redovima pred trgovinama specijalizovanim za prodaju te lake droge, pa su mnoge radnje rasprodale svu zalihu već prvog dana.

Online trgovine su se, zbog velikog broja narudžbi, takođe našle u neprilici i kasnile su s dostavom kanabisa kupcima. Građani su upozorili da bi dostava tog proizvoda mogla kasniti i do pet dana zbog štrajka zaposlenih u poštanskim službama koji je predviđen za sljedeću sedmicu.

Do nestašice marihuane došlo je na mnogim područjima Kanade, na otoku Njufaundlend, u provinciji Saskačevan i na krajnjem sjeveru Kanade, na teritoriju Nunavut.

Mnogi trgovci, ali i država Kanada, ipak, trljaju ruke. Na nabavku marihuane, građani Nove Škotske, najmanje pokrajine u Kanadi, potrošili su prvog dana oko 600.000 kanadskih dolara (otprilike 440.000 eura).

Kanadska policija počela je dijeliti i prve kazne za vožnju pod uticajem marihuane.

Policijski službenik za CBC je izjavio da je prva kazna izdata u srijedu, 1 sat nakon ponoći - samo sat vremena nakon što je konzumacija kanabisa postala legalna.

Podsjetimo da, prema novom zakonu, konzumacija marihuane u Kanadi, ipak, ima svoja ograničenja. Na primjer, korisnici moraju biti punoljetni, pa su određene stroge kazne za one koji prodaju kanabis maloljetnicima.

Kanađanima je dozvoljen samo određeni broj biljaka koje mogu uzgajati unutar svog doma, a na javnim mjestima mogu kod sebe imati do 30 grama marihuane.

Takođe, uvedene su kazne za vozače koji upravljaju vozilom pod utjecajem kanabisa. Policija će moći da zaustavlja "sumnjive" vozače, i provjerava koncentraciju alkohola i THC-a u krvi. Kazne su većinom novčane, ali se u nekim slučajevima može odrediti i zatvorska kazna, piše BBC.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније