Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Zanimljivosti

24. 10. 2018. 10:57 >> 10:40

RECIKLIRANJE U SVIJETU

Plastične flaše mijenjaju kartu za prevoz

U nekim državama svijeta našli su nov način da motivišu ljude na recikliranje. Naime, plastične flaše građani mogu mijenjati za kartu za prevoz ili bioskop.

Neki gradovi svoje građane nagrađuju kartama za javni prevoz, ako u zamjenu donesu plastične flaše.

U Pekingu imaju posebne automate u metrou, koji prihvataju plastične flaše kao metod plaćanja.

Kartu za autobus u nekim indonezijskim gradovima možete da platiti plastičnim flašama.

U Surabaji dobijate dva sata vožnje atobusom za recikliranje flaša.

U Istanbulu stanovnici mogu da razmjenjuju plastični otpad za kredit na kartici metroa ili nekog drugog oblika javnog prevoza. Slična prakasa je uvedena i u Sidneju, koji takođe ima automate za recikliranje flaša, a nakon ubacivanja plastike zauzvrat izbacuje karte za autobus ili bioskop.

Iako mnogi upozoravaju da bi ovo moglo da dovede do povećanja kupovine pića u plastičnim flašama, takve opasnosti vjerovatno nema, jer ljudi ionako kupuju sokove i vodu, pa bolje da se flaše recikliraju nego da završe u prirodi.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније