Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Zanimljivosti

[ B92, objavila B.B. ]

25. 10. 2018. 23:54 >> 23:35

MUZEJ U VAŠINGTONU

Otkriveno pet lažnih svitaka Biblije

Muzej Biblije u Vašingtonu saopštio je da je lažno pet njegovih najvrjednijih artefakata, za koje se vjerovalo da su dio istorijskih svitaka sa Mrtvog mora, i da više neće biti izloženi u muzeju.

Njemački naučnici testirali su djelove pet svitaka i otkrili da "pokazuju karakteristike nekonzistentne sa drevnim porijeklom zbog čega neće više biti izloženi u muzeju".

Si-En-En je postavio pitanje o svicima iz Mrtvog mora u članku objavljenom prošlog novembra, kada se porodica Grin pripremala da otvori novi muzej vrijedan 500 miliona dolara.

Prije nego što su svici sa Mrtvog mora pronađeni prije 70 godina, najranija i najkompletnija verzija Biblije bila je iz 9. vijeka.

Onda su beduinski pastiri nabasali na svitke skrivene gotovo 2.000 godina, u pećini Kumran na zapadnoj obali Mrtvog mora.

Otkriće je podrazumijevalo više od 900 rukopisa i oko 50.000 fragmenata, pa je bilo potrebno 60 godina da se u potpunosti otkopaju i objave.

Izraelski organ za starine ima većinu svitaka sa Mrtvog mora, koji su izloženi u Hramu knjige u Jerusalimu.

Godinama je bilo gotovo nemoguće da bilo koji privatni kolekcionar dođe i do komadića ovog velikog arheološkog otkrića, da bi se 2002. misteriozno novi fragmenti pojavili na tržištu.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније