Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Zanimljivosti

[ B92, Objavila: R.P. ]

07. 11. 2018. 08:15 >> 07:52

NA AERODROMIMA

"Avatari" sa vještačkom inteligencijom kontrolisaće putnike

Putnici na nekim evropskim aerodromima uskoro će biti podvrgnuti novim neobičnim detektorima laži. U pitanju su virtuelni "avatari" koji, primjenom vještačke inteligencije, analiziraju mimiku lica putnika, na osnovu čega utvrđuju da li putnici lažu ili ne.

U okviru pilot projekta pod nazivom - iBorderCtrl, u koji je uključen britanski Univerziteta Mančester Metropolitan, na graničnim kontrolnim tačkama će se, na pomenuti način, provjeravati putnici koji ulaze u Evropsku uniju.

"Avatar" će na ulaznom graničnom punktu, putnicima postavljati pitanja o njihovom putovanju i tokom davanja odgovora, biljležiti promjene na njihovim licima. "Avatar" će promJeniti boju svog glasa, ukoliko posumnja da je neki od dogovora laž. SlJedeći korak je proslijeđivanje "osumnjičenog" obezbijeđenju aerodroma.

One koje procijeni kao iskrene, "avatar" će pustiti.

Ovaj virtuelni graničar će od putnika tražiti da potvrde svoje ime, datum rođenja i godine starosti, poslije čega će im postaviti pitanja o razlogu putovanja i načinu njegovog finansiranja.

Nova tehnologija je, do sada, testirana na samo 32 osobe i u 85 odsto slučajeva se pokazala kao uspješna. Njeni kreatori ne vjeruju da bi se daljim testiranjima mogla povećati njena efikasnost, budući da su se javili određeni propusti, kao na primjer, kod testiranja ženskih osoba tamnije puti.

Projekat je vrijedan 4,5 miliona eura i biće testiran tokom ovog mjeseca na aerodromima u Mađarskoj, Letoniji i Grčkoj, na putnicima koji dolaze iz zemalja koje nisu članice EU.

Cilj projekta je povećanje protoka putnika i smanjenje gužve na aerodromima.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније