Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Zanimljivosti

[ Index.hr, objavila B.B. ]

10. 11. 2018. 09:36   >>  09:20 1

ISTRAŽIVANJE

U većini zemalja sve manje djece

Istraživanje koje je objavljeno u medicinskom časopisu "Lancet", a koje je pratilo trendove u svim zemljama od 1950. do 2017. godine, pokazalo je kako je došlo do velikog pada u broju rođene djece širom svijeta, te da polovina zemalja nema dovoljno djece da bi održala populaciju.

Kako prenosi BBC, izvještaj stručnjaka je pokazao, kako zbog smanjenog rađanja djece, gotovo polovina svjetskih zemalja nema dovoljno djece da bi održale svoju populaciju.

Duboke posljedice će se, kako dodaju, tek osjetiti.

Prema podacima koje su prikupili, navedeno je da su 1950. godine žene u prosjeku imale 4,7 djece tokom života. Do prošle godine je taj broj gotovo prepolovljen na 2,4 djece. Ipak, dodaju kako se radi u velikim varijacijama od zemlje do zemlje. Tako, na primjer, žene u Nigeru imaju 7,1 djece tokom života, dok žene na Kipru samo jedno.

BBC dodaje kako se populacija neke zemlje smanjuje svaki put kada stopa rođenih u nekoj zemlji padne ispod 2,1 djece. Na početku ove studije, 1950. godine nijedna zemlja nije bila u toj poziciji.

Profesor Kristofer Marej, direktor Instituta za procjenu i praćenje zdravlja pri Univerzitetu u Vašingtonu, rekao je za BBC, kako smo došli do tačke u kojoj polovina zemalja svijeta ima manje djece nego što je potrebno da bi se njihove populacije održale. Broj stanovništva će početi da opada ako se ništa u tim zemljama ne promijeni.

Zemlje koje su ekonomski razvijenije što uključuje najveći dio Evropske unije, SAD, Sjevernu Koreju i Australiju imaju sve manje djece.

To ne znači da opada broj ljudi koji žive u tim zemljama, barem ne još uvijek, budući da se veličina populacije mjeri po stopi broja rođenih, broja umrlih, ali i po migracijama u tu zemlju.

U polovini svjetskih zemalja broj djece raste dovoljno da bi rasla populacija tih zemalja, ali što su one ekonomski naprednije, to će se broj djece rođene u tim zemljama smanjivati.

BBC javlja i kako su ključni faktori koji dovode do manjeg broja djece u ekonomski razvijenijim zemljama, manja stopa smrtnosti kod djece što dovodi do toga da žene rađaju manje djece, kontracepcija je dostupnija, žene su obrazovanije i zaposlene su.

Džordž Lison, direktor Instituta za starenje populacije na Oxfordu, rekao je za BBC, da ovo nije nužno loša stvar, pod pretpostavkom da se društvo prilagodi velikim promjenama u demografiji.

Izvještaj je pokazao kako zemlje u kojima se rađa sve manje djece moraju razmisliti o tome da povećaju imigraciju što može dovesti do nekih problema s kojim se te zemlje ranije nisu suočavale. Druga opcija je da se počnu sprovoditi politike koje će podstaći žene da rađaju više djece.

Autor studije, Marej poručio je kako ćemo uskoro imati jako puno starijih od 65 godina, te jako malo djece, a u takvim uslovima je teško održavati globalno društvo.

"Japan je ovoga jako svjestan, jer imaju taj problem, ali mislim da brojne zemlje na zapadu nijesu, jer je niska stopa broja rođenih nadopunjena migracija", rekao je Marej i dodao kako smatra da migracije na globalnom nivou nijesu rješenje.

Kina je zabilježila velik broj u porastu populacije od 1950-ih naovamo, i to od pola milijarde stanovnika na 1,4 milijarde stanovnika.

Ali sada se i ona suočava sa sve manje rođenih sa samo 1,5 djetetom u 2017. godini.

BBC dodaje, kako je razlog što razvijene zemlje moraju imati nivo rođenih od 2,1 djeteta, jer sva djeca ne prežive odraslu dob, ali i taj da su, ipak, malo veće šanse da će biti rođena muška djeca.

U Kini, izvještaj je pokazao da je na svakih 100 djevojčica rođeno 117 dječaka, što ukazuje na veliku stopu pobačaja ženske djece.

To, pak, znači da je potrebno još više djece kako bi populacija ostala stabilna.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније