Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Zanimljivosti

14. 02. 2013. 14:36 >> 14:37

SAMO ČOVJEK

Profesor zvani Humor

Profesor Michael Suda poznat je pod nadimkom Profesor Humor. Za svoj neobičan i nesvakidašnji način predavanja već je dobio tri nagrade, od kojih su mu jednu dodijelili sami studenti.


 

Michael Suda (55) predaje na Tehničkom Univerzitetu u Minhenu, na Odsjeku za zaštitu okoline i šuma.

U februaru  se od ovog fakulteta opraštaju apsolventi Šumarstva, a na oproštaju učestvuje i Profesor Humor.

Mladići i djevojke odjeveni su onako kako je to uobičajeno na proslavama ovakve vrste: u odijelima i večernjim haljinama. Usred ovog elegantnog društva odjednom se pojavljuje jedna neobična prilika – muškarac u plavom radničkom odijelu, u rukama drži metlu.

Profesor Michael Suda za ovu se priliku preobukao u domara. Koristi priliku i studentima priča kako posprema i čisti prostorije ovog elitnog Univerziteta.

"Odjednom su sa plafona počeli da padaju komadići papira. Nekoliko sam ih podigao i počeo da čitam. Ali, ništa nijesam razumio. Ni jednu riječ: Center od Education Energy, Portofolio, Entepreneurship, Global Player… U trenutku dok kroz prazan prostor padaju ove prazne riječi, to Ništa se odjednom materijalizovalo u papiriće koji su prekrili pod", priča Suda. 

Suda poznaje svakog od svojih studenata. U amfiteatrima nerijetko poziva studente da izađu na podijum, u ruke im daje mikrofon.

Njegov način rada sličan je radu na pozornici. Studentkinja Maria Adner je tokom rada na svom diplomskom radu obilazila različite trgovine građevinskom opremom i razgovarala s prodavačima. 

"U okviru jednog predavanja smo jednostavno ponovno odigrali te scene. Ja sam glumio jednog neugodnog prodavača, a ona je morala da mi postavlja pitanja. Za studente je to bilo super jer su tako mogli odmah  da vide  na koji način je ona obavila ovaj eksperiment i do kakvih je rezultata došla", priča profesor Suda. 

Kako sam kaže, mogao je rezultate istraživanja svoje studentkinje jednostavno na klasični način da iznese  i predstavi ih studentima. Ali, dosjetio se nečeg drugog.

"Ispod stolice smo zalijepili papiriće na kojima su pisali rezultati istraživanja. Studenti su tada morali da pronađu listiće i da pročitaju rezultate. To je bilo nešto sasvim drugo nego da sam im ja sve to prikazao preko PowerPointa", priča Suda. 

On  je godinama pohađao mnogobrojne seminare s područja zabave i biznisa. U međuvremenu i sam nudi slične tečajeve na temu humora. Uprkos svemu, naglašava kako i humor mora biti "doziran u pravoj mjeri" kako bi se zadržala ravnoteža između studenata i profesora, kao i samog sadržaja. U središtu svega, naglašava, ipak se nalazi čovjek, studenti. 

"Humor najvjerovatnije vodi do sasvim drugačijeg socijalnog ponašanja i razumijevanja. Dakle, nijesam nikakvo božanstvo koje stoji pred njima za katedrom, nego sam čovjek kao i sami studenti, s greškama i manama", završava profesor Suda. 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније