Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Zanimljivosti

[ Izvor: Beta, Objavila: M.M.Lj. ]

03. 12. 2018. 22:53 >> 22:28

HOLANDSKI SUD

Odbijen zahtjev čovjeka da bude 20 godina mlađi

Holandski sud je danas odbio zahtjev Emil Ratelbanda da zvanično ima 20 godina manje u slučaju koji je privukao svjetsku pažnju.

 

Ratelband, motivacioni govornik star 69 godina, tražio je na sudu da zvanično bude 20 godina mlađi, uz obrazloženje da bi mu to dalo veće mogućnosti, između ostalih na aplikacijama za tražnje partnera na kojima je sada navodno diskriminisan.

"Gospodin Ratelband je slobodan da se osjeća 20 godina manje nego što zaista ima i da se ponaša u skladu sa tim", saopštio je sud u Arnemu.

Sud je naveo da bi izmjena datuma rođenja izazvala nestanak 20 godina registra rođenih, umrlih, brakova i registrovanih partnerstava, što bi "moglo da ima razne nepoželjne pravne i društvene implikacije".

Ratelband se obratio sudu prošlog mjeseca, tvrdeći da se ne osjeća da ima 69 godina i da je njegov zahtev bio u skladu s ostalim oblicima lične transformacije koje se u Holandiji i širom svijeta prihvataju, kao što je mogućnost promjene imena ili pola.

Sud je u pisanoj presudi naveo da holadski zakon određuje prava i obaveze zasnovane na starosnom dobu "kao što je pravo glasa i obaveza pohađanja škole", dodajući da bi prihvatanjem Ratelbandovog zahtjeva "uslovi o starosti bili besmisleni".

Sud je potvrdio da "trend da se ljudi osjećaju zgodnije i zdravije nije valjan argument za izmjenu datuma rođenja osobe".

Ratelband nije uspio da ubijedi sud da pati od starosne diskriminacije. Sud je dodao da "postoje druge mogućnosti za rješavanje starosne diskriminacije, umjesto promjene datuma rođenja".

 On je podnoseći zahtjev prije mjesec dana naveo da njegova zakonska starost ne odražava njegovo emotivno stanje pošto ne može da nađe ni posao ni ljubav, pa je tražio da mu se datum rođenja prepravi s 11. marta 1949. na 11. mart 1969.

"Sa 69 godina sam ograničen. Da imam 49, mogao bih da kupim novu kuću, vozim drugačiji auto. Mogao bih više da radim. Kada sam na Tinderu i kažem da imam 69 godina, ne dobijam odgovor. Kada bih imao 49 godina, s licem kakvo imam, bio bih u luksuznom položaju", rekao je on.

Ratelband tvrdi i da su mu doktori rekli da ima tijelo 45 godina starog muškarca.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније