Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Zanimljivosti

[ Index.hr, objavila B.B. ]

05. 12. 2018. 16:21   >>  15:56

USPJEH LJEKARA U BRAZILU

Žena rodila nakon eksplantacije materice

Žena u Brazilu rodila je nakon što joj je transplantirana materica od preminule donatorke, a to je, kako javlja Gardijan, prvi takav uspješan zahvat.

Ljekari su ranije u zemljama poput Švedske i SAD-a, uspješno transplantirali materice od živih donora, a nakon tih transplantacija žene kojima su materice transplantirane su rađale djecu.

Ali, kako piše Gardijan, u ovom slučaju stručnjaci kažu da se radi o značajnom napretku, jer je prvi put rođeno dijete, nakon što je transplantirana materica od preminule donatorke.

Ljekar koji vodi ovo istraživanje pojasnio je koje su prednosti ovakvog postupka.

"Kod preminulog donora smanjujemo rizike, jer ne postoje rizici po donora. Osim toga, manji su i troškovi, jer nema hospitalizacije, a ni jako duge operacije donora", poručio je doktor Dani Ejzenberg sa Univerziteta u Sao Paulu, koji vodi ovo istraživanje.

Ejzenberg je rekao da je i sam pronalazak živog donora jako težak, te logistički izazovan posao.

Gardijan javlja i kako ovo nije prva transplantacija materice s preminulog na živog donora, ali napominju kako je ovo prvi slučaj u kojemu je nakon transplantacije s preminulog donora rođeno dijete. Tim ljekara je rekao, kako je rođena djevojčica koja je zdrava, te koja se normalno razvija.

Materica je transplantirana iz tijela žene koja je preminula od izliva krvi u mozak. Imala je 45 godina i do tada je rodila troje djece.

Primateljica organa bila je 32-godišnja žena koja je rođena bez materice. Ona je već mjesec dana nakon transplantacije dobila prvu menstruaciju, a nakon sedam mjeseci došlo je do vještačke oplodnje. Trudnoća je prošla normalno, a dijete je rođeno carskim rezom.

Nakon rođenja djeteta, materica je uklonjena iz tijela žene kojoj je donirana u istom zahvatu u kojemu je dijete rođeno carskim rezom.

Ljekari su to objasnili time da bi bilo skupo održavati ženu na imunosupresivima koji su potrebni da tijelo ne bi odbacilo transplantirani organ.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније