Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Zanimljivosti

[ Izvor: Tanjug; Objavila: M.M.Lj. ]

12. 12. 2018. 22:28   >>  22:12

ZBOG BLAGE ZIME

Vašington suočen s najezdom pacova

Američka prijestonica Vašington suočava se sa navalom sivih pacova, izazvanom blagom zimom i rastom stanovništva. Gradske vlasti bore se da situaciju drže pod kontrolom pošto je u odjeljenju za suzbijanje štetočina zabilježen rekordan broj poziva građana, javlja AP.

 

Džerard Braun, direktor odjeljenja za kontrolu glodara u Vašingtonu, kaže da su blage zime posljednjih nekoliko godina omogućile glodarima da se neprekidno razmnožavaju.

Čak ni oštre zime nisu nužno pogubne po pacove. Sivi pacov živi u prosjeku osam mjeseci, a grije se tako što živi u podrumima ili pod zemljom. Duže izlaganje hladnoći iscrpjelo bi mu zalihe hrane i onemogućilo da se neprekidno razmnožava.

Odrasla ženka pacova ima jedan okot mjesečno, odnosno oko 10 mladih. U Vašingtonu je posljednjih godina, takođe, došlo do značajnog rasta stanovništva, ali i do ekonomskog napretka. Broj stanovnika porastao je na nešto višše od 700.000, a Braun je istakao i da se broj restorana, barova i kafića u posljednje dvije godine uvećao za 25 odsto.

"Više ljudi sa više novca znači više restorana, što znači više đubreta, što znači više hrane za pacove", objasnio je on.

Ovo nije prvi put da Vašington ima problem sa pacovima. I nekadašnji gradonačelnik Entoni Vilijams u svom govoru prilikom imenovanja na mjesto prvog čovjeka grada istakao je problem sa pacovima.

Aktuelna gradonačelnica Murijel Bouzer predvidjela je sredstva u iznosu od 900.000 dolara za poboljšanje kontrole glodara i više zaposlenih u tom sektoru.

Gradske vlasti takođe nude finansijsku pomoć i subvencije restoranima koji ulažu u sopstvene mašine za preradu otpada koje pacovima onemogućavaju pristup hrani.

Građanima se savjetuje da kante za smeće prskaju mešavinom vode i hidrogen peroksida.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније