Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Zanimljivosti

[ Tanjug, objavila B.B. ]

01. 01. 2019. 11:07   >>  10:39

NA DRUŠTVENIM MREŽAMA U 2018.

Zimska olimpijada, Donald Tramp, "#Me Too"

Neki od najvažnijih svjetskih događaja u 2018. godini zabilježeni su i na društvenim mrežama, a podaci sa Gugla, Instagrama i Tvitera otkrivaju da su najviše pažnje javnosti izazvale Zimska olimpijada, tvitovi američkog predsjednika Donalda Trampa, te odlazak nekih slavnih ličnosti.

Kako prenosi "Holivud reporeter", na dan ceremonije zatvaranja Zimske olimpijade u Južnoj Koreji, a to je bio 25. februar, na Tviteru je objavljeno najviše tvitova u 2018. godini, što pokazuje da sport uvijek ima moć da ostavi snažan utisak.

Kada je riječ o političkim izjavama ove godine dominirao je Donald Tramp, što i ne čudi ako se zna da je on prilično aktivan tviteraš.

Kulturološki fenomeni poput korejske pop grupe BTS koja ima 17,4 miliona sljedbenika, "Crnog pantera", Diznijevog naučno-fantastičnog filma i košarkaške zvezde LA Lejkersa Lebrona Džejmsa, bili su među imenima koja su najviše tvitovana.

Najtvitovaniji filmovi ove godine je "Crni panter", a slijede "Osvetnici: Rat beskraja", "Neviđeni 2", "Ratovi zvezda: Posljednji džedaji".

Kada je riječ o Internet pretraživaču, građani su na Guglu 2018. najviše postavljali sljedeća pitanja: Šta je bitkoin? Kako se glasa? i Ko je osvojio Mega milione?

Najtraženiji pojmovi na Guglu tokom godine bili su oni koji su se odnosili na svjetske događaje - Mundijal i uragan Florens, kao i smrti poznatih ličnosti - slavnog kuvara Entonija Burdejna, američkog strip scenariste i producenta Stena Lija, kao i repera Meka Milera.

U prvih 10 "najguglovanijih" pojmova probio se i Diznijev blokbaster "Crni panter".

Među ličnostima koje su na Guglu najviše intrigirale ljude su Megan Markl, nekadašnja američka glumica koja je udajom za britanskog princa Harija postala vojvotkinja i zvijezde Jutjuba Logan Pol i Kloi Kardašijan.

Najtraženiji televizijski šou bio je ujedno i onaj o kojem se najviše polemisalo -"Rozen" koja se poslije 20 godina ponovo vratila na male ekrane, ali je ubrzo otkazana poslije rasističkog tvita voditeljke Rozen Ber.

Tokom godine u kojoj je emotikon u obliku srca korišćen 14 milijardi puta u komentarima na Instagramu, a nebrojeno puta i "smajli" činilo se da su aplikacije Fejsbuka svjedočile samo o dobrim trenucima.

Međutim, društvene mreže postale su i mjesta na kojima su dominirali aktivistički pokreti, navodi "Holivud reporter".

Tako je recimo, haštag pokreta "#Me Too" osnovan sa željom da se ustane protiv seksualnog nasilja u šou biznisu, korišćen je 1,5 miliona puta u 2018. godini.

Za njim slijedi sličan pokret "#TimesUp" (Vreme je) koji je pokrenulo 300 holivudskih glumica, scenaristkinja, rediteljki, producentkinja i drugih uticajnih žena koje se takođe bore protiv seksualnog uznemiravanja.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније