Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Zanimljivosti

[ Tanjug, objavila B.B. ]

26. 01. 2019. 22:52 >> 22:31

U ŠANGAJU

Otvoren pješački most izgrađen u 3D štampi

U Šangaju je otvoren najduži betonski pješački most na svijetu koji je tehnologijom 3D štampe izgradio tim s Univerziteta arhitekture Cinghua u Pekingu.

Most je dug 26,3, a širok 3,6 metara. Novi most u šangajskoj četvrti Baošan izgrađen je modernim građevinskim tehnikama. Projektovao ga je profesor Su Veiguo s Univerziteta Cinghua, a izgrađen je od 44 betonske komponente koje su izrađene 3D tehnologijom, dok su rukohvati podijeljeni na 68 jedinica.

Betonske komponente štampane su pomoću dvije "robotske ruke", a za njihovu izradu bilo je potrebno 450 sati. Prema procjenama, u poređenju s konvencionalnim procesom gradnje, napravljena je ušteda od 33 odsto, prenio je portal Klix.ba.

Prije početka izgradnje ovog mosta, napravljen je manji model za testiranje projekta i za dokazivanje da može izdržati pješake koji prelaze i zadržavaju se na cjelokupnoj površini mosta. U most je ugrađen i sistem praćenja u realnom vremenu, koji nadzire eventualne deformacije i pomjeranja.

Prvi betonski most izgrađen tehnologijom 3D štampe otvoren je u oktobru 2017. godine u Holandiji.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније