Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Zanimljivosti

[ Radiosarajevo.ba, objavila B.B. ]

28. 01. 2019. 23:10 >> 22:40

CRTANI LIK

Mornar Popaj slavi 100 godina

Crtani lik Mornar Popaj, koji je bio razlog da generacije djece jedu spanać ne bi li dobili mišiće i bili jaki, slavi 100 godina.

Taj crtani junak je uljepšao mnoga djetinjstva i bio odličan primjer koji su roditelji koristili da ubijede djecu da jedu zdravo.

Nacrtan je 1919. godine, a u stripu se pojavio deset godina kasnije i od tada je jedan o najomiljenijih crtanih junaka desetine generacija.

Lik mornara Popaja stvorio je Elzi Segar 1919. godine za reklamne potrebe jedne fabrike spanaća.

Deset godina kasnije Segar ga uvodi kao novog lika u svoj već deceniju star strip "Timbl teatar" i objavljuje u novinskom stripu "King fičers".

Nova zvijezda stripa je stvorila potrebu za novim imenom, te je "Timbl Teatar" promijenio ime u "Popaj".

Elzi Segar je umro 1938. godine u vrijeme najveće popularnosti mornara Popaja, pa su rad na liku nastavili drugi strip-crtači: Džo Mjuzijel, Bela Zabolj i Bad Segendon.

Popaj je mornar s istetoviranim sidrima na podlakticama i lulom od kukuruzovine u ustima koja je njegov zaštitni znak. Njegov glavni protivnik je Badža (ili Kvrga, kako je kod nas još prevođeno njegovo ime) koji pokušava da osvoji Popajevu devojku Olivu.

Popaj je napoznatiji po tome što, kada pojede spanać dobija ogromnu snagu uz pomoć koje lako pobeđuje Badžu. Simpatičan lik koji se pojavljuju u crtanim filmovima "Mornar Popaj" je i proždrljivac hamburgera, Pera Ždera.

Filmsku premijeru Popaj je imao u filmu "Beti Bup sreće mornara Popaja" (1933). Iste te godine "Flečer studio" je snimio dugometražni crtani film "I am What I am" (Ja sam ono što jesam) sa Popajem u glavnoj ulozi.

Kada je "Paramount studio" preuzeo "Flečer studio", 1942. godine preimenovali su ga u "Famous studio" i iako je nastavio sa snimanjem crtanih filmova o Popaju, poznavaoci crtanih filmova tvrde da nikada nije postigao kvalitet kao "Flečer studio".

Većina epizoda se zasniva na Popajevoj odbrani Olive od Badže. Oliva se ponaša naivno i nasjeda na njegovu igru, ali kada Badža postane grub, ona doziva Popaja u pomoć.

Svaka epizoda u jednom trenutku sadrži scenu u kojoj Popaj, kad je u najvećoj nevolji, vadi spanać iz konzervi, jede ga i pobjeđuje svog protivnika, piše Prva.rs

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније