Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Zanimljivosti

[ Index.hr, objavila B.B. ]

28. 01. 2019. 23:23 >> 22:55

PODMORJE SREDOZEMLJA

Periska zbog parazita pred izumiranjem

Školjka periska koja je simbol Sredozemlja i pokazatelj pomorskog zdravlja, je pred izumiranjem, zbog pojave opasnog parazita, ali i zagrijavanja mora, upozoravaju morski biolozi.

Ta golema školjka, druga po veličini u svijetu, u smrtnoj je opasnosti od parazita koji je zadnjih nekoliko godina opustošio njenu populaciju.

Naučnici strahuju da klimatske promjene i zagrijavanje mora dodatno pogoršavaju situaciju.

Plemenita periska, Pinna nobilis, može doživjeti 45 godina i narasti 1,2 metra.

U akvatorijumu u blizini Nice, naučnici na morskome dnu, nijesu uspjeli pronaći nijednu živu školjku.

Francuska rivijera posljednje je u nizu mjesta na kojima periske izumiru napadnute novim parazitom, otkrivenim uz špansku obalu 2016. godine.

U tom dijelu Sredozemlja, taj patogen je gotovo istrijebio plemenite školjke koje su sada kritično ugrožene. Potom se proširio uz druga obalna područja i napada periske od Francuske do Turske.

"Situacija je duboko alarmantna", rekla je Maria del Mar Otero iz Međunarodne unije za zaštitu prirode (IUCN), ističući da je periska u Španiji na rubu opstanka.

U Jadranu novi virus još nije zabilježen, ali su periske u Hrvatskoj zakonom zaštićene zbog pretjeranog izlova u prošlosti.

Periska se smatra indikatorom zdravlja okeana, jer njihove dugovječne ljušture bilježe hemijske i fizičke promjene u vodi.

Francuski morski biolog Nardo Vicente iz Okeanografskog instituta Paula Rikarda, od početka devedesetih godina prošlog vijeka proučava polje periski blizu Korzike.

"U 2017. polje je bilo savršeno zdravo. Ove godine sve je mrtvo, apsolutno sve" rekao je Vicente.

Parazit otkriven u sistemu za varenje periski iz reda je haplosporidiuma, koji se smatra odgovornim za masovni pomor kamenica u zalivu Delavare pedesetih godina prošlog stoljeća.

Još nije poznato kako je sićušni ubica stigao do Sredozemlja ni kako se tako brzo uspijeva proširiti, ali izgleda da mu toplo more odgovara.

Vicente kaže da globalno zagrijavanje i porast temperature stimuliše gomilu uspavanih virusa, bakterija i parazita na aktivno djelovanje.

Temperatura mora oko polja periski na Korzici danas je 20 Celzijusovih stepeni, čak i na dubini od 40 metara. Normalnima se smatraju temperature od 13 ili 14 stepeni.

U Španiji je nekoliko periski sačuvano u akvarijima, a u Italiji i Francuskoj stručnjaci su pojačali nadzor nad poljima.

Dok su stručnjaci u trci s vremenom, prije nego što ljeto podigne temperaturu mora, strahuje se da sudbina plemenitih školjki predstavlja svojevrsno upozorenje o zdravlju mora.

Neki naučnici smatraju da bi izumiranje periski moglo značiti početak izumiranja drugih vrsta.

Ova školjka, inače, živi jedino u Sredozemlju, svojom ljušturom u obliku krila stvara crvene bisere nalik suzama i proizvodi niti koje zovu "morskom svilom". U drevna vremena se od tankih, ali čvrstih bisusnih niti ove školjke pravila "morska svila", nevjerovatno rijedak materijal koji je na suncu sijao kao zlato. Neki vjeruju da je ta fina tkanina temelj za grčki mit o Jazonovoj potrazi za zlatnim runom.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније