Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Zanimljivosti

[ Izvor: B92, Objavio: I. P. ]

13. 02. 2019. 08:34   >>  08:03

U POLUTAMI

Mačka vidi 50 odsto bolje od čovjeka

Jeste li se ikada zapitali da li mačke vide u potpunom mraku budući da znamo za njihov izuzetan vid? Odgovor na ovo pitanje je ne, ali u polutami vide čak 50 posto bolje od nas, zahvaljujući specifičnoj građi oka.

U odnosu na veličinu glave, mačke imaju izrazito velike oči koje se sastoje od nekoliko slojeva tkiva. Beonjača se sastoji od gustog fibroznog tkiva koje je dobro prokrvljeno, piše Index.hr. 

Rožnjača je građena od tankih slojeva stanica raspoređenih na poseban način koji dozvoljava svjetlosti da uđe u oko. 

Mačke, kao i psi, imaju sloj tkiva koji reflektuje svjetlost. Naučni naziv mu je "tapetum lucidum". Jednostavno rečeno, zbog toga mačkama oči svijetle u mraku. 

Dok "tapetum lucidum" povećava sposobnost vida pri smanjenoj svjetlosti, istovremeno umanjuje oštrinu vida pri obilnoj svjetlosti. Mačke mogu razlikovati i boje, ali ne i slične nijanse. 

Sasvim je normalno da primijetite i treći kapak kod vašeg ljubimica. U njemu se nalazi suzna žlijezda koja dodatno vlaži oko.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније