Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Zanimljivosti

[ B92, Objavila: R.P. ]

28. 02. 2019. 23:55 >> 23:32

SAT, KOMPAS...

Lični predmeti Oskara Šindlera na aukciji

Nekoliko ličnih predmeta Oskara Šindlera, njemačkog industrijalca koji je spasao oko 1.200 Jevreja za vrijeme Drugog svjetskog rata, biće ponuđeni na prodaju na aukciji.

Šindlerov sat Lonžin (Longines), kompas koji su navodno on i njegova supruga koristili 1945. godine dok su bježali od Rusa, dva Parker penkala, i još nekoliko predmeta, prodaju se u aukcijskoj kući RR Auction, čije je sjedište u Bostonu.

Očekuje se da će ti predmeti, koji se prodaju kao jedna cjelina, biti prodati za oko 25.000 dolara na aukciji koja se završava 6. marta.

Izvršni potpredsjednik aukcijske kuće Bobi Livingston, rekao je da su predmeti iz imovine Šindlerove supruge Emili koja je umrla 2001. godine.

Oskar Šindler, član Nacističke stranke čija priča je ispričana u Oskarom ovjenčanom filmu Šindlerova lista iz 1993. godine, spasavao je Jevreje tako što ih je zapošljavao u svojim fabrikama. Umro je 1974. godine.

Nosilac je zvanja Pravedni među narodima, koje država Izrael koristi za ne-jevreje koji su rizikovali svoj život tokom holokausta, da bi spasili Jevreje od nacističkog pogroma.

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније