Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Zanimljivosti

[ Klix.ba, objavila B.B. ]

28. 03. 2019. 12:53 >> 12:18

AUSTRALIJSKI MILIJARDER NAJAVIO

Replika Titanika ploviće od 2022.

Uskoro će okeanom zaploviti Titanik II. Replika najpoznatijeg putničkog broda zamisao je australijskog milijardera Klivea Palmera, a ploviće istom rutom kao i njegov prethodnik.

Titanik II, postaće dio flote "Blue Star Line" kompanije, koja je dobila ime prema vlasniku originalnog Titanika, a zvala se "White Star Line". Kompanija je u vlasništvu australijskog milijardera i političara Klivea Palmera.

Palmer je na ideju o izgradnji Titanica II došao još 2013. godine. Njegova zamisao vremenom je naišla na brojne poteškoće, no milijarder nije odustajao, a nada se da će se Titanik II jednog dana pokazati kao nevjerovatno unosan projekt.

Titanik je potonuo u noći 15. aprila 1912. godine nakon što je udario u masivni ledeni brijeg.

Novi brod razlikovaće se od svog prethodnika - biće širi zbog stabilnosti i imaće zavaren trup što će biti od koristi ukoliko, kao i originalni Titanik, naleti na santu leda. Ipak, zahvaljujući modernoj navigacijskoj opremi male su vjerovatnoće da će brod imati iznanađujuće susrete sa stranim objektom.

Palmer je najavio da će Titanik II na prvo putovanje krenuti iz Dubaija 2022. godine.

Konačno odredište biće Njujork, tako da će Titanik II tokom plovidbe proći područjem, gdje je Titanik udario u ledeni brijeg i potonuo. Nakon toga Titanic II će putovati istom rutom kao i njegov prethodnik - kretaće od Sautheamptona u Engleskoj do Njujorka u SAD-u.

Detalji o Titaniku II još uvijek nijesu poznati. Prema stranici "Blue Star kompanije", Titanik II mora imati iste restorane kao njegov prethodnik, a očekuje se da zaposleni nose sličnu odjeću kao i oni na originalnom Titaniku. Palmer predviđa da će ovaj brod vremenom postati plutajuća turistička atrakcija koja putuje u luke širom svijeta.

Neki kritičari smatraju da je Titanik II pokušaj unovčenja tragedije, a ovaj projekt kontroverzan je i zbog čovjeka koji stoji iza njega - Palmera koji je svoje bogatstvo koje se procjenjuje na 1,8 milijardi dolara stekao u rudarstvu.

Titanik II nije jedina replika slavnog broda koja se gradi u Kini. U pokrajini Sečuan u toku je izgradnja još jedne rekonstrukcije s tim da je riječ o verziji koja nikada neće zaploviti otvorenim morem. Projekt finansira Vlada Kine i zamišljen je kao turistička atrakcija, a ne kao brod za krstarenje.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније