Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Zanimljivosti

[ Tanjug, objavila B.B. ]

29. 03. 2019. 09:55   >>  09:21

NA FRANCUSKOJ OBALI

Zbog nesavjesnih ribara stradalo 1.100 delfina

Na francuskoj atlanskoj obali pronađeno je od januara rekordnih 1.100 mrtvih delfina koji su vjerovatno žrtve industrijskog ribolova, što je pokrenulo javnost u Francuskoj da reaguje.

Ono što je šokiralo francuske istraživače, osim rekordnog broja mrtvih delfina, je sama brutalnost i način na koji su ubijani ovi veoma inteligentni sisari. Naime, tijela delfina su bila užasno osakaćena, peraja odsječena, prenijela je AP.

Masovna smrt delfina, za koju je u velikoj mjeri kriv agresivni industrijski ribolov, uzbunila je grupe za zaštitu životinja i navela francuskog ministra za ekologiju da pokrene nacionalni plan da ih zaštiti.

"Nikada nije bio ovako veliki broj mrtvih delfina", rekao je Vili Daubin, član Nacionalnog centra za naučna istraživanja Univerziteta La Rošel, dodajući da je već drugi mjesec nadmašen prošlogodišnji rekord, koji je bio veći od onog 2017. godine, a tada je bilo najviše mrtvih delfina u posljednjih 40 godina.

Iako je Daubin rekao da se 90 odsto smrtnih slučajeva delfina dešava zbog slučajnog hvatanja u industrijske mreže, razlog za ovoliki broj ove godine je misterija.

"Koja je to ribarska mašinerija ili oprema odgovorna za ovolike smrti ?", zapitao je Daubin.

Autopsije koje su ove godine sproveli na mrtvim delfinima u Nacionalnom centru za naučna istraživanja Univerziteta La Rošel pokazuju ekstremne nivoe sakaćenja.

Aktivisti za zaštitu životinja navode da je uobičajena praksa da ribari odvoje djelove tijela mrtvih delfina, nakon što se oni uhvate u mreže, kako bi spasili same ribarske mreže.

Francuski ministar za zaštitu životne sredine Fransoa de Ruži, posjetio je prošlog petka La Rošel, kako bi predložio određene mjere kojima bi se umanjio broj smrti delfina koje su rezultat ljudskog djelovanja.

On je izašao sa nekim planovima koji uključuju podršku istraživanjima postojećih zvučnih uređaja za odbijanje delfina koji su prisutni na nekim od ribarskih plovila u Biskajskom zalivu, industrijskom ribolovnom čvorištu u Atlantskom okeanu.

Kada se aktiviraju, ovi uređaji šalju neprijatne zvučne signale koje delfini čuju i koji ih odbijaju od ribarskih brodova.

Grupa za zaštitu životinja "Si Šepard" je saopštila da se delfini ne udaljavaju dovoljno daleko od brodova i već je okarakterisala takve mjere kao "beskorisne".

Oni tvrde da mnogi ribari koje kontrolišu u regionu ne aktiviraju odbijajuće naprave zbog straha da će one uplašiti i dragocjenu ribu koju love, i da će ih uključiti samo ako ih provjere "posmatrači na brodu", prenosi Tanjug.

Takođe je rečeno da povećanje broja uređaja nije dugoročno rješenje za podvodne sisare, jer bi taj potez učinio okean nepodnošljivim za život zbog "zvučnog zagađenja", i da su potrebna sistemska rješenja vlade.

Ova organizacija sugeriše da je agresivni ribolov oslića, za koji je dobijeno zeleno svjetlo prije tri godine nakon duge zabrane, bio glavni faktor za ubijanje delfina. Povećani broj smrtnih slučajeva delfina takođe je počeo prije tri godine.

"Si Šepard" objašnjava ekološku krizu kao posljedicu nezapamćene potražnje za jeftinim ribama.

"Upravo sada, morske brancine koji su uhvaćeni od ribara koji ubijaju delfine, možete naći na francuskom tržištu za osam eura po kilograma'', poručuju iz organizacije.

Globalna potrošnja morskih plodova više je nego udvostručena u proteklih 50 godina, prema podacima Evropske komisije, a to je stopa koju su grupe za zaštitu prava životinja proglasile neodrživim, prenosi agencija.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније