Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Zanimljivosti

[ Index.hr, objavila B.B. ]

03. 04. 2019. 22:35 >> 22:34

ZBOG ZAGAĐENOG VAZDUHA

Životni vijek djece biće smanjen u prosjeku 20 mjeseci

Prema najnovijem istraživanju neprofitne organizacije "Health Effects Institute", zbog zagađenog vazduha koji se prostire cijelom planetom, svakom će djetetu koje se rodi u ovome razdoblju životni vijek u prosjeku biti skraćen za 20 mjeseci, javlja Gardian.

Zagađenje vazduha doprinijelo je gotovo jednom u svakih deset smrtnih slučajeva u 2017. godini, što ga trenutno čini opasnijim po čovjeka od malarije ili saobraćajnih nesreća. Tako je zagađenje vazduha po štetnosti postalo uporedivo s pušenjem, navodi se u studiji State of Global Air (SOGA) 2019.

Nije u svim zemljama ista situacija, odnosno isti nivo zagađenja. Na jugu Azije djeci će vjerovatno život u prosjeku biti skraćen za 30 mjeseci, a u sub-saharskoj Africi za 24 mjeseca. Tako visok nivo zagađenja na spomenutim područjima nastao je kao kombinacija zagađenja vazduha na otvorenom, koje je uzrokovano saobraćajem i industrijom, te zagađenim zrakom u zatvorenim prostorima, uglavnom zbog neprikladnog načina kuvanja, bez odvoda i cirkulacije vazduha.

U istočnoj Aziji, zagađenje vazduha skratiće prosječni životni vijek djece za 23 mjeseca, a u razvijenim zemljama za manje od pet mjeseci.

"Iznenadili su nas rezultati, nijesmo očekivali da će se djeci toliko skratiti životni vijek", rekao je Robert O'Kif, potpredsjednik organizacije "Health Effects Institute".

Mada malu djecu koja se rode na područjima s visokim nivoom zagađenja vazduha čekaju ozbiljnije prijetnje, poput nedovoljno razvijenih pluća, što će trajati tokom cijelog života, starije osobe su takođe u opasnosti. Osobe starije od 50 godina čine gotovo devet od 10 smrtnih slučajeva koji se mogu pripisati zagađenju vazduha.

Zagađenje vazduha uzrokovalo je 41 odsto globalnih smrtnih slučajeva od hroničnih opstruktivnih bolesti pluća, 20 odsto od dijabetesa tipa 2,19 procenata od raka pluća, 16 od ishemijske bolesti srca i 11 odsto smrtnih slučajeva od moždanog udara, navodi se u izvještaju.

U izvještaju se navodi da potezi nekih vlada funkcionišu, tako je O'Kif napomenuo kako se u Kini smanjuje nivo zagađenja vazduha. Naime, Kina se držala svog akcijskog plana iz 2013. godine i radila je na smanjenju upotrebe ugljenika, na čišćoj industriji, investicijama u obnovljivu i čišću energiju, te na smanjenju broja vozila po gradovima.

"Oni su istinski radili na tome, poslali se vladine službenike da provedu navedene ciljeve i zagađenje vazduha u Kini počelo se smanjivati", rekao je O'Kif.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније