Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Zanimljivosti

[ B92, Objavila: R.P. ]

05. 04. 2019. 12:39   >>  14:16

TRAŽE INVESTITORE

UN osmislio grad otporan na prirodne katastrofe

Ujedinjene nacije su uz pomoć svojih građevinskih radnika, inženjera i arhitekata osmislie koncept plutajućeg grada koji bi bio otporan na prirodne katastrofe poput poplava, cunamija i uragana.

Ovaj projekat bi riješio i probleme kao što su podizanje nivoa vode i nedostatak cjenovno pristupačnog stambenog prostora, piše Novac.hr.

Oceanix City bio bi svojevrsna "kolekcija platformi", a na svakoj bi živjelo 300 stanovnika. Ostrvo je osmišljeno kao veliki šestougao, koji se sastoji od manjih šestouglova.

Preciznije, grupa šest platformi bila bi selo, a cijeli grad imao bi šest sela i ukupno 10.000 stanovnika. Taj broj stanovnika je odabran kao optimalan za postizanje potpune nezavisnosti proizvodnjom sopstvene energije i čiste vode.

U sklopu toga, UN-ovi stručnjaci osmislili su i poseban koncept uzgoja hrane, odnosno podvodno obrađivanje zemlje.

Grad bi imao i sistem koji bi iz vazduha izvlačio čistu vodu pa bi, u slučaju katastrofe, generatori povlačili vazduh iz atmosfere, kondenzovali ga i filtrirali kako bi izvukli nečistoće poput metala ili bakterija.

Gradom se ne bi vozili automobili ni kamioni (eventualno oni autonomni). Ne bi čak imao ni kamione za sakupljanje smeća.

Iako Oceanix nazivaju plutajućim gradom, grad bi zapravo bio "usidren" na dnu okeana i bio bi na kilometer do dva udaljen od nekog obalnog grada.

Kako bi zadržali nisko težište, sve zgrade će imati između četiri i sedam spratova, a osim stambenog prostora, grad bi imao i duhovni centar, kulturni centar, biblioteku u kojoj bi stanovnici mogli unajmiti knjige, računare i bicikle.

UN sada traži investitore koji bi finansirali grad budućnosti.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније