Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Zanimljivosti

[ Izvor: Jutarnji list, Objavila: M.M.Lj. ]

11. 04. 2019. 23:04   >>  23:07

U HRVATSKOJ

Otkriveni crteži stari 30.000 godina

U Romualdovoj pećini u Istri otkriveni su paleolitski pećinski crteži, stari preko 30.000 godina, prvi takvi u Hrvatskoj.

Naime, međunarodni naučni tim otkrio je da u Romualdovoj pećini u Limskom kanalu u Istri postoje sitni, ali očuvani praistorijski crteži iz perioda paleolita, stari više od 30.000 godina, na kojima su prikazani bizon, divokoze i ljudske figure.

To je juče objavljeno u aprilskom broju jednog od najuglednijih svjetskih arheoloških časopisa Antiquity, a dva hrvatska naučnika, Darko Komšo iz Arheološkog muzeja Istre i Ivor Karavanić s Odsjeka za arheologiju Filozofskog fakulteta u Zagrebu, koautori su tog članka, prenosi Jutarnji.hr.

" Riječ je o prapočecima ljudske umjetnosti i prvim crtežima koje su ljudi radili. Najstariji crteži su stari oko 30 hiljada godina. Osim u jugozapadnoj Francuskoj i sjevernoj Španiji, gotovo da takvih crteža nema na cijelom svijetu. Tek ima nekoliko razbacanih lokaliteta u Rusiji i Rumuniji. To je prvi nalaz tog tipa u Hrvatskoj i drugi na Balkanu. Ovo otkriće stavlja Hrvatsku na globalnu kartu lokaliteta s pećinskom slikarstvom i daje Hrvatskoj jednu dodatnu vrijednost”, kazao je Komšo.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније