Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Zanimljivosti

Objavila M.L.B. [ Beta ]

14. 04. 2019. 23:46   >>  23:43

EGIPAT

Otkrivena grobnica iz perioda Pete dinastije

Egipatske vlasti su u Sakari, nedaleko od Kaira, otvorile grobnicu visokog zvaničnika iz perioda Pete dinastije, ukrašenu obojenim reljefima i dobro očuvanim ispisima.

Grobnica čovjeka po imenu Kuvi, plemića iz perioda Pete dinastije (2.500-2.300 prije nove ere), pronađena je u martu u velikoj nekropoli u Sakari, navele su vlasti.

"Kuvijeva grobnica je u obliku slova L i počinje malim hodnikom koji se spušta u predsoblje, a zatim u veću odaju sa oslikanim reljefima na kojima je slika sahranjenog čovjeka za stolom sa žrvama za bogove", rekao je arheolog koji je vodio otvaranje grobnice.

Ministarstvo za antikvitete je navelo da je grobnica sagrađena uglavnom od bijelih krečnjačkih cigala, a da slike u njoj sadrže posebnu zelenu smolu i ulja korišćena u grobnicama.

Isti arheološki tim je već otkrio više grobnica iz perioda Pete dinastije i nedavno su na jednom granitnom stubu pronašli natpis posvećen kraljici Setibhor, koja je najverovatnije bila žena faraona Džedkare Isesisa, osmog i pretposljednjeg faraona Pete dinastije.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније