Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Zanimljivosti

[ Klix.ba, objavila B.B. ]

21. 04. 2019. 11:03 >> 11:01

U VATIKANU

Otvoreno stepenište kojim je hodao Isus

Posjetitelji Rima, ovog Uskrsa i u narednih nekoliko sedmica mogu doživjeti nevjerovatno iskustvo: penjati se stepenicama kojima je Isus, prema vjerovanju, hodao kada ga je Pilat izveo pred sud, neposredno pred raspeće.

Sveto stepenište, na latinskom jeziku poznato je kao Scala Sancta, bilo je prekriveno drvenim daskama koje su stare 300 godina, no nakon dva mjeseca opsežnog projekta restauracije, izložen je izvorni mramor. Drveni okvir dao je da se postavi 1723. godine papa Inocent XIII.

Na tri mjesta na stepeništu, po vjerovanju pale su kapi Isusove krvi i one su obilježene srednjovjekovnim krstovima. Posjetioci se na ovom mjestu zaustavljaju da ih poljube i penju se kroz 28 mramornih stepenica na koljenima.

"Jevanđelje po Ivanu kaže da se Isus popeo tim stepenicama nekoliko puta", rekao je otac Frančesko Gvera.

Iako nema pisanih dokaza postoji vjerovanje da je majka cara Konstantina, Helena, u četvrtom vijeku, donijela stepenice iz Jerusalima.

"Sigurno znamo da je Sveta Helena donijela eksere kojima je Isus razapet i dio krsta", rekao je Gvera.

Restauracija je takođe pokazala iznenađujuće otkriće: duboke brazde u mramoru uzrokovane stoljetnim habanjem od koljena i stopala hodočasnika. Gvera je kazao da je to nije bilo moguće vidjeti, jer su stepenište prekrivale 300 godina daske od oraha.

Frank Šera, američki vojnik koji živi u Njemačkoj, popeo se stepenicama sa svojih šestoro djece. Rekao je kako je ovo iskustvo neprocjenjivo.

Na vrhu stepeništa nalazi se soba Sveti od Svetih. Nekada je to bila privatna kapela pape i sadrži relikvije svetaca, te jednu od najstarijih ikona Isusa pronađenih u Rimu iz petom vijeku.

Stepenice će uskoro opet biti prekrivene drvetom kako bi se zaštitio mramor, ali sljedećih nekoliko sedmica svi posjetioci Rima mogu hodati ili barem kleknuti na ono za što se vjeruje da su izvorni koraci Isusa.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније