Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Zanimljivosti

[ B92, objavila B.B. ]

03. 05. 2019. 10:14 >> 10:14

POČELO ČIŠĆENJE NAJVEĆEG VRHA

Mont Everest skriva tone smeća i ljudske leševe

Decenije penjanja na najviši vrh na svijetu su Mont Everest pretvorile u deponiju sa tonama smeća, a ekipe koje su počele čišćenje osim otpada našle su i ljudske leševe.

Posvećeni i dobro pripremljeni tim volontera pokušava da riješi problem zagađenja Mont Everesta i trenutno je u jednoj od najambicioznijih misija čišćenja, javlja AFP, prenosi CNN.

Rezultati su već vidljivi, jer je u prve dvije nedjelje čišćenja prikupljeno tri tone smeća.

Misiju čišćenja obavlja tim koji čini 14 volontera, a cilj im je da uklone 10 tona smeća za 45 dana.

Oni prikupljaju konzerve, flaše, plastiku i odbačenu opremu za penjanje.

Pomaže im vojni helikopter koji transportuje smeće, a tim se priprema za penjanje na veće visine kako bi se čišćenje nastavilo.

Dosad su pronađena i četiri ljudska tijela na planini visokoj 8.848 metara.

Nepalska vlada i lokalne zajednice se dugo bore s problemom smeća na Mont Everestu, jer ljudi iz cijelog svijeta dolaze kako bi pokušali stići do samog vrha.

Redovno čišćenje se obavlja od 2011. godine, ali povećanje broja posjetilaca ima ogroman uticaj na osjetljivu okolinu planine. Vlada je 2014. godine uvela depozit za planinare koji im se vraća ukoliko se s planine vrate sa osam kilograma smeća.

Kina je sa svoje strane zabranila pristup onima koji ne planinare kako bi se smanjila količina otpada.

Volonterima čišćenje otežavaju klimatske promjene koje utiču na brže topljenje snijega, a posljedica toga je otkrivanje sve većeg broja ljudskih leševa.

Od 1922. godine je na Mont Everestu stradalo više od 200 planinara. Većina tijela je vjerovatno zatrpano ispod glečera ili snega.

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније