Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Zanimljivosti

[ B92, objavila B.B. ]

08. 05. 2019. 10:36 >> 10:42
6

OD KOMŠIJA TUŽBA ZBOG BUKE

Sud zabranio crkvi da zvoni od 22 do 6 sati ujutru

Jednoj crkvi u Hrvatskoj zabranjeno je da zvoni od deset uveče do šest ujutru poslije tužbe sugrađana koji žive u blizini.

Crkva u Lasinji, mjestu pola sata udaljenom od Karlovca u Hrvatskoj, neće više smjeti da zvoni od 22 sata do 6 sati ujutro.

Tako je odlučio Opštinski sud u Karlovcu po tužbi Ante Šituma, koji je sa svojim sinom presavio tabak i riješio da stane na kraj zvonjavi crkve koja se u malom mjestu na rubu Karlovačke županije oglašava svakih 15 minuta, i danju i noću.

Porodica Šituma živi u kući preko puta crkve, pa su tražili zaštitu od buke.

Sprovedena su i mjerenja, a sud je odlučio u njihovu korist. Ako presuda postane punomoćna, crkva u kojoj je smještena Župa sv. Antuna Padovanskog i Blažene Device Marije Kraljice mučenika, više od 22 sata do 6 ujutro neće smjeti da se oglašava, prenosi Index.hr.

Advokat župe Anđelko Jureško najavio je da će se na presudu žaliti.

"Protiv te presude ćemo uložiti žalbu, jer postoje sumnje da nije u skladu sa zakonom. Naime, prema pozitivnim propisima Republike Hrvatske, zaštita od buke se ne primjenjuje na vjerske objekte. Prvostepeni sud se pozvao na odluke Evropskog suda za ljudska prava, iako je u presudi sudija sam naglasio da se one ne odnose na ovakav slučaj, ali da će tu praksu Evropskog suda svejedno primijeniti", rekao je Jureško.

Smatra da je župa koju zastupa ovakvom presudom oštećena, iako osim zabrane zvonjenja noću i podmirivanja sudskih troškova za nju nema drugih sankcija.

Ukazao je na još jednu, kako tvrdi, nelogičnost ovog sudskog postupka.

"Ta buka se u kući ni ne čuje. Mjerena je buka izvan kuće, uz kuću. Velika je razlika", dodao je.

Crkva svakih 15 minuta označava vrijeme već vjekovima, a klasičnog pokušaja mirenja suprostavljenih strana nije bilo.

 

Пратите нас на

Коментари6

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније