Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Zanimljivosti

[ Index.hr, objavila B.B. ]

14. 05. 2019. 07:28   >>  07:28

NAUČNICI ZAKLJUČILI

U svijetu se pije sve više alkohola

Svijet je tokom 2017. popio 10 odsto više alkohola nego 1990. godine, ponajviše zbog širenja te loše navike u Kini i Indiji, objavili su naučnici prošle sedmice.

Prema postojećim trendovima, globalna konzumacija alkohola porašće još 17 odsto u idućoj deceniji, objavljeno je u časopisu "Lancet".

"Svijet nije na putu da ispuni globalni cilj i smanji štetnu upotrebu alkohola", objavili su autori i pozvali na agresivnije protivmjere poput viših poreza i zabrane oglašavanja.

Cilj Svjetske zdravstvene organizacije je da smanji štetnu upotrebu alkohola za 10 odsto do 2025.

Alkohol se povezuje sa oko 200 bolesti i odgovoran je za tri miliona smrtnih slučajeva godišnje, od čega su 75 odsto muškarci.

Globalno, oko 237 miliona muškaraca i 46 miliona žena pati od poremećaja poveznih s alkoholom. Najveća je stopa u Evropi i Sjevernoj Americi, za oba pola.

"Prije 1990. većina alkohola konzumirala se u zemljama visokih prihoda, najviše u Evropi", rekao je glavni autor studije Jakob Mantej s Instituta za kliničku psihologiju i psihoterapiju u Dresdenu.

"No obrazac se značajno promijenio. U istočnoj Evropi bilježe se velika smanjenja, ali zato konzumacija znatno raste u zemljama srednjih prihoda poput Indije, Kine i Vijetnama", rekao je on.

Alkohol se i dalje najviše pije u Evropi i Sjevernoj Americi. U Francuskoj na primjer muškarci godišnje popiju 19 litara čistog alkohola, a žene nešto manje od šest. Kombinovano je to oko 12,5 litara.

U Sjedinjenim Državama brojke su nešto niže, 15 litara za muškarce i 4,5 za žene. Kombinovano je to 9,75 litara čistog alkohola.
U Kini muškarci popiju 11 litara alkohola godišnje, a žene tri. Prosjek je to od sedam litara.

To je manje nego u SAD-u, ali je problem što za Kineze predstavlja porast od 70 odsto u odnosu na 1990.

Do 2030, te će dvije zemlje zamijeniti mjesta. Kinezi će tada u prosjeku piti 10 litara, a Amerikanci će 'smanjiti' na 9,5 litara.

Indijci još uvijek ne piju previše, u prosjeku šest litara alkohola po glavi, ali to je dvostruko više nego 1990, a stručnjaci im predviđaju porast od 50 odsto u idućem desetljeću.

Najmanje se pije u sjevernoj Africi i na Bliskom istoku

Po regijama najmanja je konzumacija u sjevernoj Africi i na Bliskom istoku, manje od litre po odrasloj osobi na godinu.

Najveća je u srednjoj i istočnoj Evropi, gdje je nekoliko zemalja s više od 12 litara u prosjeku.

Neslavno prvo mjesto drži Moldavija s 15 konzumiranih litara čistog alkohola, a slijede Rusi, Francuzi i Portugalci.

Najveći udio globalne konzumacije alkohola otpada na žestoka pića, 45 odsto, na pivo 15 odsto, a 12 odsto na vino.

Više od četvrtine smrti povezanih s alkoholom su nesreće i nasilni događaji, a po petina se odnosi jednako na probleme digestivnog trakta i kardiovaskularnog sistema.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније