Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Zanimljivosti

[ Tanjug, objavila B.B. ]

23. 05. 2019. 10:42 >> 10:46

REKORDNA CIJENA ZA DJELO ŽIVOG UMJETNIKA

Za Kunsovu skulpturu "Zec" 91 milion dolara

Američki vajar Džef Kuns postigao je svjetski rekord za jednu skulpturu živog umjetnika, pošto je njegov "Zec" prodat na aukciji kod Kristija za 91 milion dolara.

Kuns je izradio skulpturu visoku nešto više od jednog metra u nerđajućem čeliku, napravio je četiri, i, kako je kazao, više ih neće biti.

Prethodni rekorder bio je Dejvid Hokni, koji je jednu svoju sliku prodao za 90 miliona dolara, ali "prijesto" mu je preuzeo Kuns nakon šest mjeseci.

Kuns nije samo na prvom već i na trećem mjestu, jer je prethodno, 2013, skulpturu psa od metala prodao za 56,4 miliona dolara.

Skupoća nije jedini kriterijum, pogotovo kada je u pitanju umjetničko djelo, jer je Kunsov "Zec" 1986. kada ga je izradio, bio izložen u Sonabend galeriji. Kerk Vermidou, koji je danas glavni kustos u njujorškom Muzeju moderne umjetnosti je ocijenio da je to djelo koje se ne zaboravlja.

Na aukciji je najviše ponudio Robert Mnukin, otac američkog ministra finansija Stiva Mnukina, što je detalj koji nije relevantan, ali kome nije mogla da odoli štampa. Mnukin je, naime, kolekcionar, ali istovremeno prodavac umjetnina i pretpostavlja se da je "Zeca" kupio za nekog svog klijenta, čiji identitet nije poznat.

Priča se, takođe, da je pravi kupac milijarder Stiven A. Koen. Prodavac je bio S.I.Njuhaus, izdavač "Njujorkera", koji je kupio skulpturu za samo milion dolara tokom devedesetih.

Autor je, inače, skulpturu prodao Sonabend galeriji za 40.000 dolara, a sada neće dobiti ni jedan dolar od 91 miliona.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније