Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Zanimljivosti

[ Sputnjik, objavila B.B. ]

27. 05. 2019. 23:33 >> 23:33

LAOS

U ćupovima kosturi stari 2.000 godina

Misteriozne strukture, džinovski kameni ćupovi otkriveni su u Laosu, a u njima su pronađeni kosturi stari više od dvije hiljade godina.

Na prvi pogled, ove kamene strukture izgledaju poput velikih saksija za cvijeće. Čini se kako su ovi zapravo veliki ćupovi, nedavno otkriveni u Laosu, imali jednu puno zlokobniju namjenu — u njima su skladišteni leševi, piše portal "Ekspres.hr".

I to je sve što se o njima zna.

Teški su više od 10 tona i smješteni su na grobnom zemljištu. Ručno su napravljeni, otprilike prije dvije i po hiljade godina, ali naučnici ne mogu da ustanove kako je bilo moguće napraviti ih u tolikoj veličini.

Nalaze se u udaljenim djelovima Laosa, a na lokaciji Polje ćupova u provinciji Sijangkuang, pored pomenutih struktura, nalaze se i kosturi misteriozne grupe ljudi, koji su ih najverovatnije koristili u ritualima sahranjivanja mrtvih, piše "Popular mehaniks".

Postavlja se pitanje ko je izgradio takozvane ćupove mrtvih, a po pronalascima australijskih arhitekata i arhitekata iz Laosa, pretpostavlja se da su izrađeni na većem području. Polje ćupova obuhvata 400 struktura, a na ostalim lokacijama se nalazi 60 ili manje takvih struktura.

Istraživački posao na ovim lokacijama veoma je misteriozan, ali prije svega opasan zbog velikog broja mina, po procjenama, 80 miliona neeksplodiranih bombi su na područje Laosa bačene tokom Vijetnamskog rata.

Naučnici će upotrijebiti sve moguće podatke i informacije da bi kreirali digitalnu verziju lokacije i ćupova, kako bi međunarodna naučna zajednica mogla da učestvuje i doprinese istraživanju ove misterije.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније