Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Zanimljivosti

[ Izvor: Blic/Objavio: I. P. ]

30. 06. 2019. 10:08   >>  10:08 11

DVIJE MILIJARDE DOLARA

Ruska crkva gradi pravoslavni Vatikan?

Ruska pravoslavna crkva razvila je planove za izgradnju vlastitog Vatikana za koji joj je potrebno oko dvije milijarde dolara, objavio je ruski sajt Vedomosti u četvrtak.

Crkveni zvaničnici još od 2017. godine vode razgovore sa zvaničnicima grada Sergijev Posad u moskovskoj regiji, koji žele da ga pretvore u "glavni grad pravoslavlja".

Sergijev Posad je mjesto gdje se nalazi manastir Trojice-Sergijeva lavra, koji se smatra duhovnim centrom Ruske pravoslavne crkve.

Ranije ove godine, Crkva je zatražila od predsjednika Vladimira Putina da podrži projekat, izjavio je za Vedomosti neimenovani izvor iz vlade.

Manastir je osnovao 1345. jedan od najslavljenijih ruskih svetaca, sveti Sergije Radonješki, koji je sagradio drvenu crkvu u čast Svetom Trojstvu na brdu Makovec.

Crkva sada planira da oko manastira izgradi veliki kompleks zgrada, navodi se u dokumentu od 300 stranica. Kao inspiracije za ovaj projekat su navedeni Vatikan, Jerusalim i Meka.

Strategija poziva na restruktuisanje Sergijeva Posada, dijeleći ga na duhovne, stambene i upravne okruge. Gradonačelnik Mihail Tokarev procijenio je da će projekat koštati oko 140 milijardi rubalja (dvije milijarde dolara) i da će zauzeti jednu trećinu centra grada. Očekuje se da će se tu nalaziti muzeji, kulturni centri, teološka biblioteka, hotel, visoki crkveni sud, medicinski centar i pravoslavni medijski centar, navodi se u dokumentu.

Projekat takođe poziva na izgradnju novog autoputa, transportnog čvorišta i novog aerodroma za smještaj turista.

Пратите нас на

Коментари11

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније