Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Zanimljivosti

[ B92, Objavila: J.B.Č. ]

08. 07. 2019. 08:10 >> 08:25
2

NJEMAČKA

Otvaraju master studije za špijunažu

Agenti njemačkih tajnih službi će se od ove godine obrazovati na fakultetima, piše Dojče vele, navodeći da je cilj da se poboljša saradnja među službama.

DW navodi slučaj jedne 29-godišnjakinje, koja ne smije da kaže svoje pravo ime, jer je tajnovitost dio njenog posla, pa se predstavila kao Luiza.

Luiza radi u Niemačkoj tajnoj službi za inostranstvo - BND, a početkom godine je, zajedno sa 50 drugih studenata, upisala master, do sada jedinstven u Niemačkoj - "Inteligence and Security Studies", što jednostavnije rečeno, znači da će postati magistar špijunaže.

Ona je tokom desetogodišnje karijere, još prije master-studija, radila odgovorne poslove, takođe u oblasti međunarodnog terorizma. U dvogodišnjim studijama Luiza i drugi studenti imaće različite mogućnosti: neće joj predavati samo pravnici koji bi trebalo da joj ukažu na to gdje su granice obavještajnog rada, već su tu i psiholozi, istoričari, eksperti za islam ili naučnici koji se bave istraživanjem ekstremizma.

Spektar tema je širok. Jedna nastavna jedinica se na primjer bavi društvenim medijima, poput Fejsbuka i Tvitera, kako bi na taj način mogli pravovremeno da otkriju krizne situacije. Na jednom drugom modulu se obučavaju za kontroverzni odnos sa tzv. V-ljudima (ljudi od povjerenja), osobama od kojih tajne službe dobijaju informacije sa desno-ekstremističke i islamističke scene.

Tajne službe naime, dodaje DW, svjesno vrbuju ove ekstremiste i plaćaju ih kako bi dobili informacije sa tih scena i na taj način spriječili moguće napade. Ali, u skandalu nastalom nakon što je ubijen istaknuti političar Valter Lubke, za čije se ubistvo okrivljuju ekstremni desničari, posumnjalo se u njihovu pouzdanost i kritikovala saradnja tajnih službi sa V-ljudima.

Sada se, međutim, nadaju da će se uvođenjem ovih studija ta saradnja profesionalizovati. Naime, sada su psiholozi ti koji treba da ocijene kada se "ljudima od povjerenja" može a kada ne može vjerovati.

Dok je u Njemačkoj to novina, u drugim zemljama, na primjer Velikoj Britaniji i SAD, već godinama postoji mogućnost da se studira špijunaža - na primer na Kraljevskom koledžu u Londonu.

"Jedan od glavnih razloga za to je što dugi niz godina skoro da nije bilo dodirnih tačaka između nauke i tajnih službi", kaže profesor Jan-Hendrik Ditrih, jedan od rukovodilaca programa. Dodaje da nauka postavlja pitanja, kritikuje, analizira, a s obzirom na raniju relativno strogu izolaciju tajnih službi od spoljnog svijeta, kaže da je to bilo nespojivo.

Tajne službe su u međuvremenu u Njemačkoj postale transparentnije. Time je porasla i spremnost na dijalog. "I možda se došlo do zaključka da bi naučne ekspertize mogle biti korisne za obavještajni rad", kaže Ditrih.

Ideja se prije četiri godine rodila u kabinetu kancelara. U svakom slučaju nijesu željeli da kopiraju studije koje postoje u anglosakonskom prostoru. U Njemačkoj bi trebalo da se osjete pozvanim prvo saradnici tajnih i bezbjednosnih službi. Naime, studije su prije svih namijenjene saradnicima BND, ali i saradnicima Službe za zaštitu ustavnog poretka, vojne tajne službe i Bundesvera. Ubuduće bi trebalo da se omogući studiranje i službenicima Bundestaga, ministarstava, Savezne službe za kriminal i Savezne službe za IT bezbjednost.

S obzirom da se za studentkinju Luizu otvaraju mogućnosti povezivanja i izvan BND, njen profesor u tome vidi šansu da se prosleđuju podaci, jer buduće rukovodeće snage u tajnim službama bi morale da znaju "gdje su granice". Upravo obrada kompleksnog "slučaja nacionalsocijalističkog podzemlja" je pokazala koliko je važno razumjevanje među službama.

Dugoročno se čak planira da bi na ovom fakultetu mogli da studiraju i pripadnici inostranih borbenih snaga ili preduzetnici. U svakom slučaju oni neće moći da pohađaju sve studijske programe. Pojedini programi će sigurno biti mogući samo za studente bezbjednosnih službi.

"Ovaj studijski program u ovom obimu je jedinstven u Evropi. Jer, pokušaj da se svi bezbjednosni akteri stave pod jednu kapu, na drugim mjestima često propadne zbog egoizma pojedinih resora", kazao je Ditrih. On naglašava da su svi predavači nezavisni.

"Uticaj spolja bi bio atak na slobodu nastave. Jer, nezavisnost je od suštinske važnosti za naučnike. U protivnom ne mogu da normalno funkcionišu", kazao je on. To su prihvatili i njihovi budući klijenti, jer znaju da im više koristi nezavisna naučna ekspertiza od pukih predavanja.

Пратите нас на

Коментари2

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније