Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Zanimljivosti

[ B92.net, objavila B.B. ]

11. 07. 2019. 09:57   >>  10:16

KOD OBALA NORVEŠKE

Potonula podmornica još emituje radioaktivnost

Sovjetska nuklearna podmornica koja je 1989. godine potonula kod obale Norveške, još emituje radijaciju, saopštili su istraživači nakon ekspedicije.

Ostaci podmornice "Komsomolets" nalaze se na dnu Norveškog mora na dubini od oko 1.700 metara, prenosi Rojters.

Vlasti su naložile godišnju ekspediciju kojom se prati nivo radijacije, međutim prvi put je korišćeno vozilo na daljinsko upravljanje "Aegir 6000", koje je snimilo olupinu i uzelo uzorke koji su dalje analizirani.

Kako se navodi, uzorci su pokazali nivo radioaktivnosti koji je 800.000 puta veći od normalnog.

"Ovo je veći nivo od onog koji obično mjerimo u moru, ali nije alarmantan. Nivoi radioaktivnosti se brzo smanjuje na tim dubinama i u tom području ima malo ribe", rekla je vođa istraživanja Hilde Elise Heldal iz Norveškog instituta za pomorska istraživanja.

Podmornica "Komsomolets" potonula je na dno 7. aprila 1989. godine i tom prilikom poginula su 42 člana posade.

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније