Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Zanimljivosti

[ Izvor: Index.hr, Objavila: M.M.Lj. ]

19. 08. 2019. 19:27 >> 19:26

PAR IZ FRANCUSKE

Uzeli pijesak sa Sardinije, prijeti im zatvor

Paru iz Francuske koji je uhvaćen s 40 kilograma pijeska u autu kada je odlazio sa Sardinije, prijeti zatvorska kazna od 6 godina, javlja BBC.

 

Izjavili su kako su pijesak uzeli kao suvenir te da nijesu bili svjesni da krše zakon. Naime, poznati sardinijski bijeli pijesak smatra se javnim dobrom te je strogo zabranjeno iznositi ga s ostrva.

Sa Sardinije je zabranjeno odnositi i prodavati prirodne znamenitosti.

Godinama se lokalno stanovništvo bunilo zbog lopova koji su krali prirodne znamenitosti, uključujući i pijesak, te je donesen zakon kojim se zabranjuje iznošenje pijeska, šljunka i školjki s ostrva. Turisti, od čega najviše Evropljani, a među njima i Italijani, stavljaju pijesak u boce pa ga potom prodaju na on line aukcijama. Prema zakonu donesenom 2017. godine, trgovina pijeskom, šljunkom i školjkama je ilegalna I kažnjava se novčanim iznosima do 3000 eura.

Paru sada prijeti zatvorska kazna između jedne i šest godina zbog krađe uz otežane okolnosti jer je riječ o krađi imovine koja je javno dobro.

Pijesak pronađen u automobilu natrpan u plastične boce

Francuzi su pijesak natrpali u 14 plastičnih boca, a uzeli su ga s plaže Čia koja se nalazi na južnom dijelu Sardinije. Policija ga je pronašla u njihovom automobilu kada su čekali da se ukrcaju na trajekt za Tulon u luci Tores.

Vlasti su zabrinute jer godišnje s ostrva nestane nekoliko tona dragocjenog pijeska.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније