Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Zanimljivosti

[ B92.net, objavila B.B. ]

29. 08. 2019. 10:16   >>  10:21

LOŠE PROJEKTOVANO

U Veneciji tužili arhitektu zbog klizavog mosta

Zvaničnici Venecije kaznili su arhitektu Santjaga Kalatravu s 78.000 eura, jer je dizajnirao most preko Grand kanala koji ne može da izdrži puno turista i klizav je.

Odluku je donio sud u Italiji 9. avgusta i u obrazloženju naveo da je Kalatrava bio nepažljiv u procesu izgradnje, a da je dizajnirao druge mostove, poput onih u Dalasu i Kalgariju, što je istaknuto kao dokaz da je trebalo da ima dovoljno informacija za konstruisanje, prenosi Archpaper.

Most Ponte dela Konstitucione, dugačak oko 90 metara, izgrađen je 2008. godine, a ime je dobio po italijanskom Ustavu koji je tada obilježavao 60-godišnjicu postojanja.

U tužbi gradskih vlasti navedeno je da most sa čeličnim okvirom i staklenim panelima nije mogao da izdrži navalu gostiju i njihovih kofera koje svakodnevno vuku za sobom, zbog čega je nekoliko staklenih stepenica moralo da se zamijeni, piše portal Gradnja.

Kako se navodi, to nije prvi problematičan projekat Kalatrave, budući da je njegov projekat izgradnje solitera Čikago spajer otkazan 2015. godine zbog, navodno, svjetske ekonomske krize.

Takođe, njegov most u Dalasu je zatvoren, jer nije dobro sračunat na sile vjetra.

Kontroverza oko mosta je posljednja u nizu koja pogađa Veneciju, koja se suočava sa posljedicama prekomjernog turizma. U tom italijanskom gradu nedavno su uvedene stožije kontrole turista – posjetioci koji ne prenoće u gradu plaćaju naknadu od 10 eura, a zabranjeni su koferi sa točkićima. Već odavno je zabranjeno sjedeti na pločniku, jesti na ulici...

Gradonačelnik Venecije Luiđi Brunjaro podržao je kampanju "Uživaj i podrži Veneciju", koja podstiče posjetioce da poštuju grad tokom posjete.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније