Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Zanimljivosti

[ Beta, Objavila: R.P. ]

20. 09. 2019. 13:32   >>  13:31

87 METARA

Velikom tapiserijom ovjekovječena Igra prijestola

Tapiserija koja prikazuje sadržaj nagrađivane serije Igra prijestola, na kojoj se u veličanstvenim i jezivim detaljima prikazuje saga mitskog Vesterosa, predstavljena je u francuskom gradu Bajeu u Normandiji.

Predstavljanje nove tapiserije dolazi u zgodnom trenutku, kada se očekuje da će serija Igra prijestola ostvariti nove uspjehe na dodjelama Emi nagrada u nedjelju. Serija je ove godine dobila 32 nominacije čime je oborila rekord za broj nominacija u jednoj godini.

Hiljade obožavatelja došlo je da vidi novu tapiseriju u Bajeu i ocijenili su je pozitivno.

Tapiserija je duga 87 metara, što je duže od fudbalskog terena, i duže od čuvene tapiserije iz Bajea iz 11. vijeka, koja opisuje normansku invaziju Engleske 1066. godine. Ta tapiserija poslužila je kao inspiracija za ovu novu koja opisuje scene iz svih osam sezona popularne serije.

Djelo je poručila turistička kancelarija Sjeverne Irske, gdje je HBO snimo veliki broj scena iz serije. Zvaničnici se nadaju da će nova tapiserija u Bajea podstaći turizam u Sjevernoj Irskoj. Lokacije gdje je snimana Igra prijestola već privlače brojne turiste, samo 2018. godine posjetilo ih je 350.000 ljudi.

Očigledne sličnosti između dvije tapiserije su stil vezenja, boje i strukture. Obje su podijeljene na tri dijela, sa centralnom pričom koja ide kroz sredinu oivičenu manjim panelima gde su prikazani motivi kao što su životinje sa krilima ili oružje. Dva dijela govore o sličnim temama nasilnog osvajanja i feudalnim vjernostima.

Vjeruje se da je tapiseriju iz Bejea poručio brat Vilijama osvajača. Ona govori o Vilijamovom osvajanju Engleske sa živopisnim scenama borbi i dvorskih intriga. Ta tapiserija privlači 400.000 posjetilaca godišnje i zvaničnici iz Bajea se nadaju da će izloženo djelo Igre prestola dostići taj broj posjetilaca.

Tim od 30 dobrovoljaca u Sjevernoj Irskoj je radio tapiseriju Igra prijestola gotovo četiri mjeseca 2017. godine, a posljednje scene su urađene kada je završeno prikazivanje posljednje sezone u maju.

Posjetioci posebno vole scene na kojima je prikazana Deneris Targarijan sa svojim zmajevima i kada se siječe ruka Džejmiju Lanisteru.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније