Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Zanimljivosti

[ Izvor: Klix, Objavio: I. P. ]

28. 09. 2019. 11:12   >>  11:12 1

IZVJEŠTAJ

"OK" je simbol mržnje, koriste ga ekstremisti

Gestikulacija rukom kojom se poručuje "OK" sada je simbol mržnje, navodi se u novom izvještaju Antidifamacijske lige (ADL), piše CNN.

ADL je ovaj simbol dodao na listu simbola koje koriste ekstremisti s još nekoliko nekoliko drugih.

Znak "OK" koji se pravi tako što se kažiprstom i palcem napravi znak kruga u svijetu je poznat po tome što znači da je sve u redu ili da se nešto odobrava.

ADL smatra da se uprkos tome radi o simbolu mržnje jer ga je preuzela alt-desnica, odnosno ultrakonzervativni pokret krajnje desnice u Sjedinjenim Državama koji karakterišu rasizam i retorika nadmoći bijele rase.

Stručnjaci Antidifamacijske lige kazali su da je australijski zločinac Brenton Tarant, koji je optužen za ubistvo 51 osobe u napadu na dvije novozelandske džamije fotografisan kako gestikulira "OK" tokom suđenja za počinjene zločine.

"Vjerujemo da policiju i javnost treba u potpunosti informisati o značenju ovih simbola, što može poslužiti kao prvi znak upozorenja na prisutnost rasizma u zajednici ili školi", rekao je Džonatan Grinblat, izvršni direktor ADL-a.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније