Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Zanimljivosti

[ Beta, objavila B.B. ]

08. 10. 2019. 08:16   >>  08:24

NA OKTOBARFESTU

Pijani vozili e-trotinete, ostali bez vozačke

Njemačka policija je objavila da je stotinama korisnika električnih trotineta oduzela vozačke dozvole, jer su ih vozili pijani tokom pivskog festivala Oktoberfesta u Minhenu, javio je CNN.

Ukupno 414 ljudi je uhvaćeno da voze e-trotinete dok su bili pijani, od čega su 254 čovjeka zato ostala i bez vozačke dozvole, navodi se u policijskom saopštenju objavljenom u ponedjeljak.

U 32 slučaja intervenisale su policijske patrole kako bi spriječile pijane da voze električni trotinet.

U Njemačkoj su e-trotineti koji su legalizovani tek u junu, kategorisani kao "motorizovana vozila". To znači da se na njihove korisnike primjenjuje zakonska zabrana vožnje pod uticajem alkohola, što su neki otkrili na težak i skup način ostavši bez vozačke dozvole tokom najvećeg svjetskog festivala piva završenog u nedjelju.

Tokom 16-dnevnog Oktoberfesta - godišnjeg festivala tradicionalne njemačke hrane, plesa, piva i odjeće, od 19. septembra do 6. oktobra, policija je radila na tome da u ogromnom prostoru festivala ne bude vozila, ali su se e-trotineti pokazali kao "tvrd orah", te ih je policija zvanično proglasila za "nov izazov".

Da bi vlasti spriječile korisnike da iznajmljene e-trotinete napuštaju na prostoru festivala, bilo im je tehnički onemogućeno da se odjave iz aplikacije pomoću koje su ih iznajmili, ali je, ipak, svake noći trebalo gomile napuštenih trotineta odnositi s minhenskih ulica.

Vlasti širom svijeta se muče kako će i šta s trotinetima. Pošto se stanovništvo brzo uvećava, gradske vlasti i "start-ap kompanije" traže svježa transportna rješenja.

E-trotineti su pristupačan i brz način za kraća putovanja u zagušenim gradovima. Po nizu osobina su slični biciklima, ali za razliku od bicikala, pri korišćenju električnih trotineta gotovo da nema nikakvog napora.

Međutim, e-trotineti predstavljaju i nesnosnu smetnju: gomilaju se na ulicama i na popularnim mjestima, a uz to su i opasni za nevješte korisnike.

Zbog niza povreda, gradske vlasti Ostina, u Teksasu, zatražile su od centara za kontrolu i prevenciju bolesti da istraže nesreće i povrede povezane sa e-trotinetima.

Studija napravljena na osnovu toga i objavljena u maju, pokazala je da je čak svaki treći povrijeđeni korisnik trotineta nastradao već na prvom putovanju. Uz to, 63 odsto povrijeđenih "trotinetista" je prije udesa vozilo trotinet manje od devet puta.

Američki istraživači su zato zaključili da korisnicima e-trotineta ipak treba - obuka.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније