Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Zanimljivosti

[ Beta, objavila B.B. ]

09. 10. 2019. 10:03   >>  10:02

PRAZNIK U SAD

Umjesto Kolumbovog dana, slaviće Indijance

Gradske vlasti Vašingtona saopštile su da će "praznik Kristofera Kolumba", prvog evropskog koloniste koji je stigao u Ameriku i čiji kritičari osuđuju počinjene zločine, zamijeniti proslavom američkih indijanaca.

"Kolumbov dan je zvanično postao federalni praznik 1937. godine, uprkos činjenici da Kolumbo nije otkrio Sjevernu Ameriku, da su u vrijeme njegovog dolaska u Sjevernoj Americi već živeli milioni ljudi i da on nikada nije kročio na obale današnjih SAD", rekao je lokalni odbornik Dejvid Groso obrazlažući odluku.

Groso je naveo da je đenovljanski moreplovac "otjerao u ropstvo, kolonizovao, osakatio i masakrirao hiljade i hiljade indijanaca u Amerikama".

Više američkih saveznih država, poput Mejna, Vermonta, Nju Meksika i Havaja, kao i više od 100 gradova, već je "prekrstilo" oktobarski praznik u čast autohtonih zajednica.

"Ova promjena je prilika za povećanje svijesti o jedinstvenoj i bogatoj istoriji ove zemlje koja je blisko povezana s prvim narodima koji su u njoj živjeli i koja je starija od putovanja Kristofera Kolumba", saopštio je Nacionalni kongres američkih indijanaca.

Odluku grada Vašingtona ipak nijesu svi dobro primili. Federacija Italo-Amerikanaca ju je ocijenila kao "prezrivu, uznemirujuću i razdornu" i pozvala američku prijestonicu da "ponovo razmotri" promjenu praznika koji slavi "više od 20 miliona Italo-Amerikanaca".

Prema podacima, prvi susret evropskih kolonista i indijanskog plemena Nakočtank, koje je živjelo na prostoru današnjeg Vašingtona, odigrao se 1608. godine. Tokom narednih 40 godina nestalo je tri četvrtine autohtonog stanovništva, kao žrtve bolesti koje su Evropljani donijeli ili rata s kolonistima.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније