Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Zanimljivosti

[ Klix.ba, objavila B.B. ]

26. 10. 2019. 23:32   >>  23:30 1

ISTRAŽIVAČI IZ SAD OBORILI REKORDE

3D štampačem napravili brod

Istraživači sa Univerziteta u Mejnu, SAD, uspjeli su da sa 3D štampačem odštampaju cijeli brod. Za taj poduhvat tim je istovremeno oborio tri svjetska rekorda.

Mada većina misli da je štampanje cijelog brodića impresivno, kako tim sa Univerziteta navodi, čini se da to nije najveći objekt koji njihov štampač može da štampa. Navodno, ukoliko se iskoristi do krajnjih granica, može da štampa predmete dužine do trideset metara, širine sedam metara i visine tri metra.

3D štampanje je prilično nevjerovatno, jer je brodić koji bi, inače, trebalo da se sastavlja sedmicama ili mjesecima, napravljen za tri dana. Ovakav način upotrebe ove tehnologije nije novost, uzimajuću u obzir činjenicu da su američki marinci 2018. godine uspjeli 3D odštampati betonske barake za 40 sati.

Za razliku od tradicionalne proizvodnje, 3D štampanje omogućava ljudima da stvaraju razne vrste predmeta i oblika koje možda nije moguće stvoriti tradicionalnim metodama.

Tako se 3D štampanje može koristiti u medicinske svrhe, za 3D štampanja živih tkiva ili prilagođenih gipseva. Takođe, može se koristiti za proizvodnju vozila, poput motora.

 

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније