Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Zanimljivosti

[ Index.hr, objavila B.B. ]

05. 11. 2019. 09:46   >>  09:51

MICROSOFT

Za četiri radna dana produktivnost veća 40 odsto

Sve veći broj manjih kompanija usvaja koncept četvorodnevne radne sedmice, a najnoviji rezultati testiranja te ideje u Microsoftu (MSFT) sugerišu da bi ona mogla funkcionisati i za veće kompanije.

Microsoft je ljetos u Japanu predstavio projekt pod nazivom "Izazov radnog života", tokom kojeg je u toj zemlji svakoga petka u avgustu zatvorio svoje kancelarije i dao svim zaposlenima dodatni slobodni dan u sedmici.

Rezultati su bili izuzetno ohrabrujući. Naime, iako je količina vremena provedenog na poslu drastično smanjena, produktivnost je porasla za gotovo 40 odsto u odnosu na isto razdoblje prethodne godine, piše CNN.

Osim što su smanjili radne dane, menadžeri su u tom periodu apelovali na zaposlene da skrate vrijeme koje provode na sastancima, predložili su da oni traju najviše pola sata i da manje odgovaranju na elektronsku poštu.

Dodatno, kompanija je u tom periodu uštedjela na drugim resursima, poput električne energije.

Microsoft planira pri kraju ove godine da izvede još jedan takav eksperiment u Japanu. Planira da traži od zaposlenika da smisle nove mjere za poboljšanje ravnoteže između radnog života i učinkovitosti.

Inicijativa ove kompanije dolazi u vrijeme kada se Japan već dugo bori s tmurnom, a u nekim slučajevima i kobnom, kulturom prekomjernog rada. Problem je tako ozbiljan, da u zemlji postoji za njega i naziv - karoši; koji zapravo znači smrt od prekomjernog rada, bolesti izazvanih stresom ili teškom depresijom.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније