Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Zanimljivosti

[ Izvor: Beta, Objavila: M.M.Lj. ]

02. 02. 2020. 15:24   >>  15:25

PENSILVANIJA

Mrmot prognostičar: Proljeće će poraniti

Najpoznatiji mrmot iz Pensilvanije, u SAD, otkrio je danas da ove godine proljeće stiže rano: "Proljeće će biti rano, to je izvjesno!".

U samu zoru na"Dan mrmota", članovi "Filovog društva s cilindrima" iz Panksatonija obeljodanjuju "predviđanje" "Mrmota Fila" koje je ove godine njegovo 134, kaže Turistička kancelarija u tom mjestu u Pensilvaniji.

Mrmota je i jutros, kao i svake godine na taj dan, probudilo skandiranje mase ljudi: "Fileee! Fileeee!.

Uz te uzvike članovi Društva dižu mrmota u vazduh da bi ga skup vidio i slavio prije no što "donese odluku".

Zatim je član unutrašnjeg odobra Društva, koji mrmota drži noseći posebne rukavice jer "prognostičar" ima dugačke kandže i oštre zube, objavio da će proljeće ove godine poraniti.

Taj godišnji događaj potiče iz njemačke legende koja kaže da ako mrmot 2. februara vidi svoju sjenku jer je vrijeme sunčano, to znači da se zima nastavlja. A ako ne vidi sjenku - ako je oblačno, proljeće dolazi rano. Sjenke danas nije bilo.

U stvari "Filovo proročanstvo" grupa iz Društva unaprijed napiše kada se ceremonijalno i tajno okupi na "Goblerovom nobu" - malom brdu tik uz Panksatoni, stotinak kilometara sjeveroistočno od Pitsburga.

U proteklih pet godina - od 2015. do 2019, "Fil" je tri puta "predvidio" da će zima potrajati još šest nedelja, a dvaput da će proljeće stići rano. Po zapisima koji datiraju iz 1887. godine, taj pensilvanski "prognostičar" više od 100 puta je predvidio duže zime, te je njegova ovogodišnja prognoza koja je tome suprotna, jedna od rijetkih "najava" da proljeće stiže rano.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније