Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Zanimljivosti

[ Izvor: Klix.ba, Objavila: M.M.Lj. ]

21. 07. 2020. 08:08 >> 08:07
6

KLIMATSKE PROMJENE

Polarni medvjedi bi mogli da izumru do kraja vijeka

Usljed klimatskih promjena polarni medvjedi bi mogli da izumru do kraja 21. vijeka, navedeno je u jednoj studiji. Zato stručnjaci pozivaju na hitno djelovanje po ovom pitanju.

Naučnici su upozorili da su pojedine životinjske vrste već znatno ugrožene zbog topljenja lednika. Primorane su da se što više kreću kako bi dospjele do hrane, piše BBC.

Simbol takvih promjena postao je polarni medvjed, podsjetio je dr. Stefan Molnar sa Univerziteta Toronto u Ontariju. Upozorio je da ove životinje nemaju gdje drugo da odu.

Međunarodni savez za zaštitu prirode (IUCN) je istakao da su polarni medvjedi među najugroženijim vrstama i da postoji mogućnost da izumru među prvima. Kao razlog za to naveli su upravo klimatske promjene.

Studija je pokazala da će klimatske promjene tj. topljenje lednika uzrokovati smanjenje broja polarnih medvjeda. Ova studija, koja je objavljena u magazinu Nature Climate Change, predviđa i kada će se to desiti.

Dr. Stiven Amstrup, koji je takođe radio na ovoj studiji, je poručio da se mora odmah djelovati kako bi se pokušao izbjeći najgori scenario.

Uzimajući u obzir procjene koje se odnose na emitovanje štetnih materija, pretpostavlja se da će polarni medvjedi izumrijeti do 2100. Čak i ako se emitovanje štetnih materija smanji ova populacija će nestati.

Svakih deset godina otopi se 13 odsto leda na Arkitku, pokazali su snimci još iz 1970.

Пратите нас на

Коментари6

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније