Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Zanimljivosti

[ Klix.ba, objavila B.B. ]

15. 09. 2020. 23:47 >> 23:54

ZAHVALJUJUĆI PANDEMIJI

Povećao se broj ružičastih delfina

Broj indopacifičkih grbavih delfina porastao je u vodama Hong Konga kao rezultat smanjenog saobraćaja brodova zbog pandemije koronavirusa, što je ovoj ugroženoj vrsti sisara omogućilo oporavak, kažu naučnici.

Naučnica Lindsej Porter s Univerziteta "St. Andrews" rekla je da se ova vrsta sisara, poznata i po nazivu kineski bijeli delfin i ružičasti delfin, postupno vraća u područje delte rijeke Prl, koje su obično izbjegavali zbog brojnih trajekata koji povezuju Hong Kong i Makao, piše BBC.

"Na ovom području je broj delfina od marta, kada je obustavljen trajektni saobraćaj, porastao i do 30 odsto, što je naučnicima omogućilo jedinstvenu priliku da prouče na koji način podvodna buka utiče na njihovo ponašanje", kazala je Porter.

Ovo područje, koje je ranije bilo jedno od najprometnijih vodenih puteva Hong Konga, dodala je ona, sada je vrlo mirno. Iz malog gumenog čamca Porter i članovi njenog tima spuštaju mikrofone u more i dronovima prate kretanje delfina.

Njihovo istraživanje ukazuje na to da su se delfini prilagodili mirnom okruženju brže nego što su naučnici to očekivali, a njihova će se populacija vjerovatno dodatno oporaviti čim se uklone slični izvori stresa, smatra Porter.

Istraživanje vlasti Hong Konga iz 2019. pokazalo je da je u vode oko azijskog finansijskog središta tada uplovilo samo oko 52 delfina, no Porter vjeruje da je stvarni broj možda, ipak, nešto veći.

Vlasti Hong Konga koje vode računa o očuvanju delfina planiraju otvoriti više morskih parkova u kojima bi brodski saobraćaj bio ograničen, ali ne i potpuno zabranjen.

Članovi grupe WWF Hong Kong i Porter smatraju da su takve mjere sasvim neadekvatne, jer delfinima i dalje prijeti opasnost od sudara s trajektima dok plivaju zaštićenim područjima.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније