Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Zanimljivosti

[ Tanjug ]

12. 10. 2020. 23:28 >> 23:27

SVJETSKI NAUČNICI ZABRINUTI

"Arktik umire, uskoro bez leda tokom ljeta"

Ledolomac koji je prevozio naučnike na jednogodišnjoj ekspediciji kako bi se istražio Arktik, vratio se u Njemačku, ali je donio sa sobom zabrinjavajuće podatke o tome da se led topi velikom brzinom što može imati velike posljedice za cio svijet.

"Gledamo kako Arktik umire. Uskoro više neće biti leda na Arktiku tokom ljeta. To može da izazove dalekosežne posljedice po cio svijet“, saopštio je vođa ekspedicije Markus Reks.

Brod "RV Polarštern“ stigao je u ponedjeljak u sjevernu njemačku luku Bremehavn, odakle se zaputio na jednogodišnji susret sa arktičkom hladnoćom i polarnim medvjedima.

"Praktično, postigli smo sve što smo željeli. Izvršili smo razna mjerenja tokom cijele godine, sa kratkim periodima odmora“, rekao je Reks za AP.

Brod je morao da se pomjeri na krajnji sjever, na tri nedjelje u maju, kako bi pokupio namirnice i rotirao članove posade poslije restriktivnih mjera zbog koronavirusa, ali to nije izazvalo velike promjene u misiji.

"Doneli smo kući mnogo podataka, zajedno sa značajnim brojem ledenica, snijega i vode“, dodao je Reks.

Na brodu je bilo više od 300 naučnika iz 20 zemalja, među kojima su SAD, Velika Britanija, Francuska, Rusija, Kina, a projekat je koštao 150 miliona eura.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније