Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Zanimljivosti

[ Beta ]

14. 10. 2020. 09:44 >> 09:45

AUSTRALIJA

Polovina korala uništena u posljednjih 25 godina

Polovina korala u austalijskom Velikom koralnom grebenu je uništena u posljednjih 25 godina usljed klimatskih promjena, saopštili su danas naučnici.

Studija objavljena u naučnom časopisu "Proceedings of the Royal Society" upozorava na razmjere nestajanja korala od sredine 1990-ih na sjeveroistoku Australije.

Teri Hjuz, autor studije i profesor Univerziteta Džejms Kuk, upozorio je da je čak između 80 i 90 odsto nekih vrsta korala nestalo u posljednjih 25 godina.

Veliki koralni greben je od 1981. na Listi svjetske baštine Organizacije UN za obrazovanje, nauku i kulturu Unesko (UNESCO).

Zbog negativnog uticaja klimatskih promjena postoji rizik da bude uklonjen sa te liste.

Porast temperature vode izazvao je više epizoda "izbjeljivanja" grebena koji se prostire na 2.300 kilometara.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније