Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Zanimljivosti

17. 11. 2020. 23:29   >>  23:41

STUDIJA UTVRDILA

"Život sa psom povećava rizik od zaraze koronavirusom"

Studija koju su sproveli Univerzitet u Granadi i Andaluzijska škola za javno zdravlje analizirala je glavne uticaje rizika u prenosu SARS-CoV-2 tokom lockdowna u Španiji, uključujući odlazak na posao ili život s oboljelima od Kovida-19.

Autori upozoravaju da bi vlasnici kućnih ljubimaca trebalo da preduzimaju ekstremne higijenske mjere jer još nije jasno da li su se zarazili jer je ljubimac bio domaćin virusa i prenio ga direktno ili se virusom indirektno zarazio putem nekih predmeta ili površina koje su bile kontaminirane.

"Sa naučnog gledišta, nema opravdanja da se dječja igrališta zatvaraju kako bi se sprečile infekcije, dok parkovi u kojima se šetaju psi smiijeju da ostanu otvoreni, kada tamo postoje brojni predmeti koji mogu nositi SARS-CoV-2", navode autori studije.

Studija objavljena u časopisu Environmental Research otkrila je da su život s psom i kupovina u supermarketima dvije socio-ekonomske varijable koje su imale najveći rizik od zaraze koronavirusom - 78 odsto u slučaju života s psima i 94 odsto kupovina.

Kao što je objasnila Kristina Sančez Gonzales, glavna autorka studije, "s obzirom na to da brzo širenje koronavirusa čak i tokom lockdowna, važno je proučiti socio-demografske karakteristike i navike kako bi se provele efektne preventivne strategije".

Prema studiji, rizik od zaraze je veći je 78 odsto kod osoba koje su živjele s psima i vodile ih u šetnju. Nasuprot tome, držanje mačaka ili drugih vrsta kućnih ljubimaca nije imalo značajnog uticaja na prevalenciju bolesti.

"Rezultati našeg istraživanja upozoravaju na povećanu zaraženost vlasnika pasa, a razlog ove veće prevalencije tek treba razjasniti", navela je Gonzales.

"Istovremeno, ne bi trebalo da isključimo mogućnost da se virus prenese putem fekalija", dodala je Gonzales.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније