Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Zanimljivosti

02. 12. 2020. 23:30   >>  23:30

NEOBIČNA AUKCIJA

Prodati 14 stepenika Ajfelove kule

Dio stepeništa Ajfelove kule sa oko 14 stepenika prodat je danas na aukciji za tačno 274.475 eura, saopštila je kuća Arkirijal (Artcurial).

Stepenište visoko gotovo tri metra potiče od originalnog stepeništa čuvene Gvozdene dame iz 1889. godine. Taj dio je povezivao drugi i treći sprat, prenosi Tanjug.

Zbog ugradnje lifta između spratova 1983. godine bilo je neophodno demontirati dio stepeništa i rastaviti ga na nekoliko djelova.

Jedan dio se nalazi na prvom spratu Ajfelove kule kao eksponat, dok su neki djelovi u muzejima širom Francuske ili u privatnim kolekcijama.

Afjelova kula visoka je 324 metra i jedan je od simbola Pariza. Sagradio ju je Gustav Ajfel (Gustave Eiffel) 1889. godine kao eksponat za Svjetsku izložbu povodom proslave stogodišnjice Francuske revolucije.

Kada je kula sagrađena, mnogi Parižani su smatrali da je ruglo i da je treba srušiti, a danas ima reputaciju jednog od remek-djela svetske arhitekture.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније