Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Zanimljivosti

[ Klix.ba ]

19. 01. 2021. 18:18   >>  18:18

PRIRODNI FENOMEN

Snijeg prekrio i djelove Sahare

Sniježne padavine u januaru nijesu neuobičajene za mnoge regije širom svijeta, ali snijeg postaje sve češći gost i na području najtoplije pustinje Sahare. Stanovnici koji žive u njenoj blizini su očarani tim prizorima koje su podijelili i na društvenim mrežama.

Za Bliski istok ili pustinju Saharu u Africi nijesu karakteristične temperature ispod nule, te snježne padavine koje su, ipak, postale prirodni fenomen koji se često događa. Tako je snijeg ponovo u Saharu stigao prije dva dana.

Svi oni koji se nalaze na tom području odlučili su uživati u nevjerovatnim prizorima, te ih zabilježiti objektivom fotoaparata.

To je učinio i alžirski fotograf Karim Boučetata na čijim fotografijama su vidljivi jedinstveni uzorci i "šare" koje su kreirali snijeg i pješčane dine.

Boučetata ih je opisao kao "bojenje dinja snijegom" u gradu Ain Sefra u provinciji Naama, a taj nevjerovatan izgled je očarao ljude širom svijeta.

Snimio je i video koji je sve još bolje dočarao, a navedeni grad se još zove "vratima pustinje" i nalazi se na oko 1.000 metara nadmorske visine. Okružen je planinama Atlas, a mještani su bili iznenađeni kada su se temperature prošle sedmice spustile na -3 stepena Celzijusa.

Međutim, takvo vrijeme nije bilo karakteristično samo za Alžir, jer je snijeg znao pasti i u regiji Asir na jugozapadu Saudijske Arabije.

Saudijska agencija SPA je navela da je sjeverne dijelove regije Tabuk u Kraljevini Saudijske Arabije zahvatio polarni talas prošle sedmice što je dovelo do snježnih padavina.

S obzirom na to da su se temperature u nekim djelovima zemlje spustile ispod nule, meteorološka stanica Saudijske Arabije je pozvao stanovnike da se utopljavaju, budu na sigurnom i izbjegavaju izlaziti na izolovana mjesta, piše The Indian Express.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније