Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Zanimljivosti

15. 02. 2021. 11:43   >>  11:46 1

U EGIPTU

Otkrivena pivara stara 5.000 godina

Arheolozi su otkrili 5.000 godina staru pivaru u egipatskoj regiji Abidosu u gradu Sohag, saopštilo je Ministarstvo turizma i starina.

"Pivara datira iz vremena kralja Narmera", saopštilo je ministarstvo, navodeći da je ovo najstarija pivara pronađena u Abidosu, piše CNN.

Metju Adams s Univerziteta Njujork, jedan od čelnika egipatsko-američke misije koja je došla do otkrića, rekao je kako istraživači vjeruju da se pivo koristilo u kraljevskim ritualima pokopa najranijih egipatskih kraljeva. Prethodnim istraživanjima na tom području otkriveno je da se pivo koristilo tokom žrtvenih obreda.

"Pivara je podijeljena u osam velikih odjeljaka za proizvodnju piva, u kojima se nalazilo po 40 glinenih posuda za zagrijavanje mješavina žita i vode", rekao je generalni sekretar egipatskog Vrhovnog vijeća za starine Mustafa Vaziri.

Pivara je istovremeno mogla da proizvodi čak 22.400 litara piva.

Službenici žele da pokažu novootkrivene artefakte dok pokušavaju da ožive egipatski turizam koji je pogođen pandemijom Covid-19.

Međunarodni letovi u Egiptu obustavljeni su u martu, zajedno sa zatvaranjem arheoloških nalazišta i muzeja. Komercijalni letovi nastavljeni su tek u julu. Broj turista koji su posjetili zemlju smanjio se sa 13,1 milion u 2019. na 3,5 miliona u 2020. godini.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније